Kompanije i tržišta
Najbolji poslovni potez u regiji 2017.: Najveća investicija u privredu Slovenije
12.4.2018 06:57 | Indikator.ba
Najveća investicija u istoriji privrede Slovenije sa početnim ulaganjem 1,24 milijarde euro čime će proizvođač autodijelova i vozila Magna International u Mariboru započeti izgradnju proizvodnih pogona najbolji je poslovni potez u regiji za 2017.godinu po izboru poslovnog portala Indikator.ba.
Na drugo mjesto rangirana je odluka Mljekare Šabac da u Rusiji za šest do osam mjeseci izgradi fabriku bijelog sira kapaciteta 450 tona mlijeka što je u rangu sa najvećim balkanskim mljekarama.
Trećeplasirana među najboljim poslovnim odlukama u regiji prošle godine je odluka Vlade Albanije o formiranju vlastite avio kompanije sa ključnim zadatkom da uspostavom letova prema Prištini, Skoplju, Podgici, Sarajevu i Zagrebu te gradovima zapadne Evrope ojača regionalnu povezanost.

Ključni poslovni potez u slučaju najveće investicije u Sloveniji uz kompaniju Magna učinila je državna Agencija za zaštitu okoliša jer je nakon brojih ustezanja dala odobrenje za izgradnju tvornice boja što je prva u nizu budućih investicija. Menadžeri Magne odlučili su da će ako ne dobiju saglasnost u Sloveniji ove investicije započeti u Mađarskoj ili nekoj drugoj evropskoj zemlji. U fabrici boja biće zaposleno 400 radnika a u konačnici projekta planirano je otvaranje 6.000 radnih mjesta i pokretanje proizvodnje i do 200.000 vozila godišnje.

Mljekara Šabac već izvjesno vrijeme 75 posto proizvedenog sira plasira na rusko tržište. Otvorivši tržište za mnogo veće isporuke opredjelila se da proizvodnju organizuje u toj zemlji što će joj u budućnosti donijeti nove ekonomske benefite.

Nakon što su aviokompanije u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj dugo godina najavljivale uspostavu zračnog saobraćaja između glavnih gradova u regiji, i na tome praktično ništa nisu uradili Albanija je odlučila da taj komunikacijski problem definitivno riješi.

Analitičari na projektu "Izbor najboljeg poslovnog poteza" za 2017.godinu opredijelili su se da uz saopštavanje odluke o najboljim poslovnim potezima dodatno istakne još dvije odluke.
Onu iz aprila prošle godine kada su se predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov odlučili da tokom zvaničnog susreta u Skoplju u žižu diplomatdskog razgovora stave privrednu saradnju a sva ostala pitanja ostave po strani, odluku Ante Ramljaka da samo nekoliko dana nakon što je u maju imenovan za povjerenika Vlade Republike Hrvatske za Agrokor posjeti Sarajevo i Beograd.
Ramljak je time odaslao jasnu poruku da zemlje susjedi neće i ne smiju biti najveći stradalnici u aferi koja je potresla Hrvatsku što se i ostvarilo.

Portal Indikator.ba izbor najboljeg poslovnog poteza pokrenuo je 2012.godine. Nominovanje i izbor obavlaju se u skladu sa Odlukom o najboljim potezima kompanija i menadžera a nakon redovnih mjesečnih analiza poslovnih informacija prikupljenih sa domaćih i inoistranih berzi, printanih i elektronskih medija, web sajtova i portala, organizacija i institucija koje se bave analizom ekonomskih kretanja. Prosječno se u toku mjeseca obradi oko 500 takvih informacija iz BiH, regije, Evrope i ostatka svijeta
Redakcija portala formirala je vlastiti konsultantski tim eksperata ekonomskih nauka, privrednika, novinara i urednika privrednih i biznis rubrika od kojih za svaku odluku u okviru ovog projekta može dobiti relevantno mišljenje. Na čelu konsultantskog tima u 2017.godini bio je ugledni hrvatski ekonomista i biznismen dr. Ljubo Jurčić, profesor na Katedri međunarodne ekonomije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Stalni konsultanti su, između ostalih, dr. Kadrija Hodžić, dekan Ekonomskog fakulteta u Tuzli, Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, doktor ekonomskih nauka Marko Beroš iz Sarajeva, Željko Bukša, novinar iz Zagreba, Zoran Trajčevski, privredni analitičar Radio Televizije Makedonije, Vladimir Toševski, generalni direktor AD Insurence Policy iz Skoplja.
Već tokom ovog mjeseca svog predstavnika u konsultantskom timu prema već postignutom dogovoru delegirat će i Ekonomski fakultet iz Ljubljane.

Izvršni tim projekta "Najbolji poslovni potez" usaglasio je odluku o najboljim u Evropi i ostatku svijeta i nju će portal Indikator.ba saopštiti u narednim danima.

Pripremio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print