Ekonomija
Bh. šljiva će biti zaštićena u njemačkom uredu za patente
12.4.2018 16:17 | Indikator.ba
Brendirana bh. šljiva ove sezone će se prvi put pojaviti na tržištu zemalja Evropske unije. Time će biti spriječen i lažni plasman šljiva iz drugih zemalja, koje su se do sada na ovom tržištu predstavljale kao bosanskohercegovački proizvod.
Inače, Bosna i Hercegovina je u 2017. godini na strana tržišta plasirala svježu šljivu u vrijednosti od 12 miliona maraka.
Gotovo 50 posto više svježe šljive iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku i druge zemlje izvezeno je u protekloj godini u poređenju sa 2016. Od ukupnog izvoza više od polovine pripada tržištu Njemačke, u čijem uredu za patente će bh. šljiva biti zaštićena kao jedinstven proizvod, čime će biti spriječeno njeno lažno predstavljanje tamošnjim kupcima.
"Da bi mi zaštitili svoje interese a da bi omogućili inspekcijskim službama u Njemačkoj da mogu reagovati na ovakve stvari, mi moramo uraditi zaštitu svog brenda i definisati identitet bh. šljive na tom tržištu", kaže Suad Selimović, sekretar Poljoprivrednih udruženja pri kantonalnoj Privrednoj komori Tuzla, izvijestila je federalna.ba

S tim u vezi dvanaest bh. kompanija potpisalo je Sporazum o saradnji na zajedničkom definisanju identiteta šljive čime su se obavezali poštovati određene uslove a sve u cilju stvaranja prepoznatljivog brenda pod kojim će se šljiva prodavati na tržištu Evropske unije.

"Postojaće jasna pravila po kojima će se odvijati cjelokupan proces. To će u konačnici značiti veću cijenu za tridesetak posto veću od trenutne, što će našim poljoprivrednim proizvođačima mnogo olakšati i donijeti veću dobit i finansijske rezultate", pojašnjava Ibrahim Latifović, potpredsjednik Marketinške asocijacije bh. šljive.

Nakon što se otvori mogućnost izvoza brendirane svježe bh. šljive i postigne stabilnost i prepoznatljivost na tržištu Evropske unije, bit će poduzete aktivnosti na stvaranju zaštite i za suhu šljivu i prerađevine od šljive.
Facebook Twitter Print