Politika i društvo
Šarović: Pozitivne naznake za nastavak izvoza jabuka u Rusiju
13.4.2018 11:59 | Indikator.ba
Sastanak s rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor), održan jučer u Moskvi sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka, bio je pozitivan, istakao je nakon sastanka ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe. Sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantujemo da sistem funkcioniše, onako kako smo ranije potpisali u protokolu”, istakao je ministar dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusiju i da taj sistem u potpunosti funkcioniše.

On je naglasio da ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što je urađeno, te da onda svoju odluku stavi van snage.

Ruska strane će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled.

"Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške”, istakao je Šarović, prenose iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Facebook Twitter Print