Menadžment
Opsežne promjene u VW-u: Novi CEO razmišlja o prodaji imovine
14.4.2018 06:33 | Indikator.ba
Herbert Diess, novi prvi čovjek Volkswagen grupe, izjavio je kako će razmotriti prodaju imovine i ubrzati donošenje odluka u vrijeme kada se njemački proizvođač automobila suočava sa seizmičkim promjenama tehnologije u industriji udaljavajući se od skandala sa dizelskim emisijama.

Govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare na mjestu glavnog izvršnog direktora u VW-ovom sjedištu, Diess je rekao da će pod lupu staviti različitu imovinu u portfelju VW grupe, koja uključuje motociklističku tvrtku Ducatti i proizvođača prijenosnika Renk, te razmotriti da li je ima smisla zadržati.

"Razmotrit ćemo sve opcije", rekao je Diess, dodajući kako to može uključivati ​​ulaganje u poslovanje ili prodaju.

Diess je također rekao da će VW uskočiti u kompaktniju strukturu. Proizvođač će postaviti novog glavnog operativnog službenika za brand VW-ovih putničkih automobila kako bi rasteretio Diessa.
"Uvjeren sam da će odabrani COO-a puno stvari raditi na pravi način i bez moje neposredne uključenosti", rekao je Diess.

Reorganizacija će biti koncentrisana u Diessovim rukama, jer će on također dobiti nadzor nad grupom za istraživanje i razvoj, plus ono što se u VW-u zove "Vehicle IT" ili povezivanje.

Diess će nastojati da 640.000 zaposlenika što lakše preusmjeri na proizvodnju na električne i autonomne automobile i nove digitalne usluge kao što su dijeljenje vožnje (taksi usluge kakve nudi Uber i drugi).

Diess je priznao da će dizelski skandal, koji je izbio u septembru 2015., nastaviti s djelovanjem još nekoliko godina. Odštete za opoziv ili kupnju automobila te plaćanje kazni iznosile su 25 milijardi eura, a proizvođač automobila se i dalje bori s tužbama.
"Izgubili smo veliko povjerenje kod kupaca", rekao je Diess. "Bit će dug, težak put za povratak."

Nadzorni odbor VW-a odobrio je sveobuhvatne korporativne promjene, uključujući promociju Diessa na najvišu poziciju u grupaciji na sastanku koji je završio u četvrtak navečer. Najznačajnija strukturna odluka odnosi se na utiranje puta za samostalno listiranje dionica kamionske divizije sa imovinom koju Evercore ISI procjenjuje na čak 30 milijardi eura.
Facebook Twitter Print