Politika i društvo
Slučaj transfernih cijena: PU RS ponovo utvrdila dug ArcelorMittala od 49 mil KM
15.4.2018 06:41 | Indikator.ba
"ArcelorMittal" duguje Republici Srpskoj 49 miliona maraka zbog efekta transfernih cijena, utvrdila je ponovo Poreska uprava Republike Srpske.
Kontrola je konačno završena i opet je utvrđeno da je ova kompanija od 2010. do 2012. utajila 49 miliona KM poreza na dobit, izvijestila je banjalučka ATV.

Inspektori su ustanovili da "Mittal" svojoj željezari u Zenici prodaje rudu po nižim cijenama od tržišnih, a visina poreskog duga neznatno je manja nego prošli put, kada je rješenje Poreske uprave sud poništio i vratio na ponovni postupak.
U "Mittalu" potvrđuju da su dobili odluku i da još analiziraju šta i kako dalje.
"Mi smo veoma iznenađeni novim rješenjem Poreske uprave jer je sud Republike Srpske dao mišljenje i preporuku u ovom slučaju i poništio prethodno rješenje Poreske uprave. Ništa se nije promijenilo od dana kada je donesena presuda i ja ne vjerujem da je Poreska uprava imala osnova za ovakvo novo rješenje. Mi ćemo ponovo uložiti žalbu", kaže Mladen Jelača, generalni direktor "ArcelorMittala".

"Mital" je od početka tvrdio da je cijena po kojoj rudu prodaju Zeničkoj Željezari realna i da cijena koju su inspektori koristili u svojoj procjeni ne oslikava stanje na tržištu. Njihovu žalbu sud je prošli put uvažio zbog nekoliko proceduralnih razloga, između ostalog i tog što agencija "CRU Consulting" iz Londona, nije bila ovlašćena da radi kontrolu transfernih cijena.

Sve se desilo u septembru 2016. a od tada traje nova kontrola. U međuvremenu, koalicioni partneri SNSD i DNS razmijenili su niz optužbi a propao je i jedan pokušaj prodaje RŽR Ljubije.

Nova kontrola transfernih cijena u prijedorskom “Mitalu” trajala je čak 19 mjeseci.
Nalaz Poreske uprav prošli put bio je okidač za prodaju Ljubije a sve se, ponovo dešava u trenutku kada se očekuje da IRB RS objavi ponudu o prodaji državnog paketa akcija ovog preduzeća na berzi.
Facebook Twitter Print