Politika i društvo
U BiH pokrenuta prva mobilna aplikacija za elektronske nabavke u regiji
16.4.2018 15:12 | Indikator.ba
Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine pustila je u rad jednu od prvih mobilnih aplikacija za elektronske nabavke u regiji, "e-Nabavke BiH".

Mobilna aplikacija omogućava korisnicima da u mobilnim uslovima rada imaju puni pristup tržištu javnih nabavki, da putem mobilnog telefona budu obaviješteni o svim prilikama iz oblasti koja ih zanima te komunikaciju ugovornih organa i ponuđača u vezi s davanjem pojašnjenja za objavljene tenderske dokumentacije.

Mobilna aplikacija predstavlja ekstenziju Portala javnih nabavki prilagođenu pametnim telefonima i tabletima, a razvijena je za platforme IOS, Android i Windows Phone. Svrha aplikacije je omogućiti registrovanim i anonimnim korisnicima pretragu baze registrovanih i aktiviranih ugovornih organa i ponuđača te pretragu i preuzimanje svih objavljenih obavještenja u postupcima javnih nabavki.

Registrovani ponuđači putem ove aplikacije mogu preuzimati tenderske dokumentacije i tražiti pojašnjenja, a ugovorni organi imaju mogućnost odgovarati.
Također, moguće je vršiti generisanje i preuzimanje izvještaja o preuzetoj tenderskoj dokumentaciji i o traženim pojašnjenjima.

U mobilnoj aplikaciji implementiran je i sistem notifikacija tako da sistem ugovorne organe i ponuđače obavještava o određenim aktivnostima koje se dešavaju u sistemu, saopćeno je iz Agencije za javne nabavke BiH.

Uspostavu mobilne aplikacije pomoglo je Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GiZ)
Facebook Twitter Print