Kompanije i tržišta
Turska komora iz Kayserija najavila otvorenje izložbenog centra na Arizoni
16.4.2018 16:35 | Indikator.ba
Predstavnici Privredne komore grada Kayseri iz Turske najavili su da će otvoriti izložbeni centar u Brčkom, na području Arizone.
Prilikom posjete Brčko Distriktu i u razgovorima sa članovima Vlade Brčko Distrikta BiH Tahir Nursacan, predsjednik Upravnog odbora Privredne komore Kayseri, naveo je da je delegacija ovog grada u martu posjetila Dubai, gdje planiraju otvoriti izložbeni centar.
"Druga regija gdje planiramo otvoriti sličan izložbeni centar je Brčko, na području Arizone. Radimo i projekt za reciklažu i još dva projekta: projekt solarne energije i vjetrenjača. To su projekti koji traže tehnički rad i, ako savladamo sve poteškoće, sve ove investicije preusmjerili bismo ovdje. Želimo prenijeti naše iskustvo i donijeti nova zaposlenja u ovaj grad", dodao je Nursacan.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić dao je potporu nastojanjima za ulaganje u Brčko distrikt BiH, ali uz poštovanje zakonskih i statutarnih procedura u Distriktu.
Damir Bulčević, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, koji je i boravio u službenom posjetu industrijskoj regiji Kayseri, istaknuo je da ova regija zapošljava 70.000 ljudi te da na njihovom prostoru egzistira 1.200 tvornica.
"Odlučili su svoje kapacitete proširiti na cijeli svijet i izgraditi dva izložbena centra, jedan u Dubaiju, a drugi u Brčkom. Pored toga, tu su i određene investicije koje se tiču prikupljanja i prerade plastike jer se u cijeloj BiH niko time ne bavi, investicije u proizvodnju madraca i filca za madrace. Ako bi došlo do realizacije projekata, u Brčkom bi bilo zaposleno oko 200 ljudi. Volio bih pokazati da možemo biti primjer u BiH i regiji", zaključio je Bulčević.
Facebook Twitter Print