Ekonomija
​Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prvi put premašio milijardu KM
17.4.2018 05:08 | Indikator.ba
Izvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda iz BiH prošle godine prvi put je premašio milijardu KM. Izvoz je porastao za osam posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je do sada ostvarena i najveća vrijednost izvoza iz Bosne i Hercegovine, navodi se u Analizi trgovinske razmjene poljoprivredno - prehrambenih proizvoda za razdoblje 2012.- 2017. godina koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prethodnoj godini imala je najveće ostvarene vrijednosti u posljednjih šest godina, što je praćeno smanjenjem deficita u iznosu tri posto. Ukupan bilans razmjene poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima s inozemstvom na godišnjoj razini iznosi u prosjeku oko 3,5 milijarde KM.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, šećer i proizvodi na bazi šećera, žitarice i brašno, voda, povrće, kao i proizvodi mlinske industrije i meso. Proizvodi mlinske industrije prvi put su prošle godine zabilježili suficit u robnoj razmjeni u iznosu 2,4 milijuna KM, što praktično znači da je ostvarena vrijednost izvoza veća od vrijednosti uvezene robe.

EU je naš najznačajniji partner kada je riječ o razmjeni poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, i to prvenstveno zbog trgovine s Republikom Hrvatskom. Tijekom posljednjih godina sve značajniji je plasman poljoprivrednih proizvoda BiH i na druga tržišta, prije svega s EFTA grupacijom, s kojima BiH ostvaruje suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Suficit se ostvaruje i a Republikom Turskom i praćen je konstantnim povećanjem izvoza, što ilustriraju podaci iz 2017. kada je suficit iznosio 221 milijun KM, a izvoz je bio veći od 290 milijuna KM. U skupini trećih zemalja, Ruska Federacija je najznačajnije tržište, gdje se bilježi stalni porast vrijednosti izvoza, prije svega voća i povrća, navodi se u analizi.
Facebook Twitter Print