Politika i društvo
Zenički projekt od 42 miliona eura: Ugovor za zajedničku kompaniju 26. aprila
17.4.2018 05:32 | Indikator.ba
Gradsko vijeće Zenice dalo je saglasnost za potpisivanje ugovora o formiranju zajedničke kompanije za proizvodnju toplotne energije, projektu u koji bi trebalo biti uloženo 42 miliona eura.
Do 26. aprila kada bi ugovor trebalo da bude potpisan, Gradska uprava bi trebalo da u pregovorima sa ArcelorMittalom da utvrdi određene elemente ugovora koji pored ostalog uključuju što prihvatljivije količine i cijene isporučene toplotne energije građanima Zenice.
Uz grad suosnivači zajedničkog preduzeća su finski investicijski fond Finnish Fund for Industrial Cooperation te isporučilac opreme finska kompanija KPA Unicon Oy Pieksämaki. Ukupan osnivački kapital je 11 miliona eura. Polovicu osigurava ArcelorMittal, Grad Zenica učestvuje sa 20 procenata, a ostatak osiguravaju dva preostala partnera.
Ukupnu invsticiju od 42 miliona eura osigurava ArcelorMittaal.
- Novo preduzeće će nam sigurno donijeti kvalitetnije grijanje, nećemo imati redukcija kao što smo imali prethodnih godina, kaže Sead Kaknjo, direktor JP Grijanje Zenica.
Dodao je da postoji još finesa koje treba doraditi a vezne su za maksimum/minimum količina energije, cijenu, ali se nada da će i to biti dogovoreno sa ArcelorMittalom.
Facebook Twitter Print