Kompanije i tržišta
Agrana grupa se širi, ulaže u novu tvornicu 100 miliona eura
17.4.2018 07:05 | Indikator.ba
Austrijska Agrana grupa, koja je u Bosni i Hercegovini prisutna kroz brčanske fabrike Bimal i Studen-Agrana Rafinerija šećera, uložit će oko 100 miliona eura u svoje drugo postrojenje za pšenični škrob u mjestu Pischelsdorf Zwentendorf u Donjoj Austriji.

U ponedjeljak poslijepodne, položen je kamen-temeljac za drugu tvornicu pšeničnog škroba u Pischelsdorfu u prisustvu predstavnika pokrajinskih vlasti i tvrtke.
Agrana je već objavila planiranu ekspanziju u julu 2017. godine i time najavila invsticiju od 92 miliona eura.
Sa novom fabrikom Agranina proizvodnja pšeničnog škroba će se udvostručiti, a investicija će kreirati 45 novih radnih mjesta.
"Proširenje postrojenja osigurava dugoročnu konkurentnost lokacije Pischelsdorf i donosi rastuću potražnju za industriju papira zbog rastućih zahtjeva za ambalažom za online poštanske narudžbe", naveo je predsjednik Uprave Agrane Johann Marihart u priopćenju.

U mjestu Pischelsdorf, koji će ukupno zapošljvati 200 radnika, Agrana će imati pogon ne samo za pšenični škrob, već i jedinu austrijsku tvornicu bioetanola.
Nakon dobijanja pšeničnog škroba i glutena, neiskorištene preostale sirovine ići će u proizvodnju bioetanola, kao i za proizvodnju GM-free proteina hrane "ActiProt".
Prema Agrani, "ActiProt" zamjenjuje EU uvoz od oko 200.000 tona genetski modificiranog sojinog brašna izvan Evrope.
Agrana grupa trenutno zapošljava oko 8.900 ljudi na 57 proizvodnih mjesta širom svijeta, a nedavno je ostvarila godišnju prodaju od 2,6 milijardi eura.
Facebook Twitter Print