Kompanije i tržišta
Ministri država regije poduprli nagodbu: Novi Agrokor od septembra
17.4.2018 13:00 | Indikator.ba
Ministri država regije poduprli su u utorak, na sastanku u Vili Bled u Sloveniji, do sada postignuti napredak u vlasničkom i poslovnom restrukturiranju Agrokora.
Sastanku su prisustvovali potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, ministar za privredni razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomke odnose BiH Mirko Šaroviće, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnici Ministarstva privrede Crne Gore, prenio je Jutarnji list.
Martina Dalić predstavila je prisutnim ministrima osnovne informacije o nacrtu nagodbe povjerilaca koji je potpisan prošle sedmice, te podatke o poslovnom stanju koncerna i njegovih tvrtki, kao i o daljnjim koracima koji će uslijediti u tom procesu.
Zdravko Počivalšek, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije se na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka zahvalio Martini Dalić na pruženim informacijama, ustvrdivši kako je Slovenija prvenstveno zainteresirana za sudbinu Mercatora koji u toj državi zapošljava 10 hiljada ljudi. On je posebno naglasio imperativ da Mercator ostane snažan maloprodajni lanac, te nije htio komentirati buduće vlasničke odnose u Agrokoru ni Mercatoru.
MinIstar Šarović je rekao da je osnovna nagodba sa povjeriocima u slučaju "Agrokor" postignuta i nakon isteka roka za žalbu, u septembru, imaćemo novi Agrokor.
– Težak period je prošao. Agrokor je ušao u mirnu fazu. Rebrendiranje je proteklo uspješno, Mercator je ponovo u Bosni i Hercegovini i što je najvažnije obaveze prema dobavljačima izvršavaju se u zakonskom roku – istakao je ministar.
Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije je također pohvalio organiziranje ovog sastanka, te je naveo kako "nas nažalost, samo nevolja i problemi mogu navesti na organiziranje ovako korisnih sastanaka na kojem se mogu dobiti informacije iz prve ruke i prezentirati konkretne daljnje korake".
"Ovo bi mogao biti model i za rješavanje ostalih problema na koje nailazimo, a drago mi je da mogu reći kako Agrokorove tvrtke koje posluju u Srbiji stabilno i uspješno rade i zapošljavaju 11 hiljada radnika. Pretpostavljam da će određene srpske kompanije biti zainteresirane da naknadno otkupe neke Agrokorove tvrtke u Srbiji, ali to je stvar tržišta. Za sada je najvažnije da je restrukturiranje Agrokora donijelo stabilnost i nadam se da ćemo sličan sastanak organizirati u septembru kako bi se vidjelo kakva je tada situacija, u vlasničkom i poslovnom smislu u Agrokoru", kazao je Ljajić.

I Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za konkurentnost Ministarstva privrede Crne Gore je također podržala stabilno restrukturiranje Agrokora i izrazila nadu da će se u predviđenom roku postići i konačna nagodba vjerovnika koncerna.
Martina Dalić je, pak, kazala kako je svjesna Agrokorove važnosti za ekonomije susjednih država i da zbog toga ovakvi sastanci imaju veliku važnost, kako bi svi bili na vrijeme i konkretno upoznati s tokom procesa restrukturiranja Agrokora.
Facebook Twitter Print