TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Doznake iz inostranstva prošle godine 2,51 mlrd KM
19.4.2018 08:07 | Indikator.ba
Iz inostranstva je u BiH prošle godine na osnovu novčanih doznaka stigla 2,51 mlrd KM, što je za 170,5 miliona ili 7,2% više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima Centralne banke BiH, priliv na osnovu doznaka je u 2017. dostigao nivo iz 2007. godine, odnosno prije nego što je izbila svjetska ekonomska kriza, koja je napravila haos u globalnoj ekonomiji, što je uticalo i na pad priliva novca iz inostranstva.

- Oporavak ekonomija iz kojih imamo najveći priliv radničkih doznaka je osnovni razlog povećanja priliva po ovom osnovu. Penzije, kao drugi najznačajniji priliv na računu sekundarnog dohotka, iznosile su 1,17 mlrd KM, što je takođe rast od 7,2% u odnosu na godinu ranije - istakli su u Centralnoj banci.

Statistika pokazuje da su od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inostranstva počele da padaju i taj trend imale su sve do 2012. od kada počinju postepeno da se oporavljaju. Svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH je rasla, da bi konačno dosegla nivo iz 2007. godine kada je preko granice stiglo najviše novca.

- Doznake uglavnom predstavljaju novčanu pomoć porodicama koje ih koriste za vlastitu potrošnju i podizanje standarda. One su blago rasle u proteklim godinama, a razlozi leže u boljem imovinskom stanju ljudi koji su odranije u dijaspori i novom talasu odlazaka kojem svjedočimo u posljednjim godinama. Kao rezultat toga novi migranti počinju da dostavljaju novac u domovinu - kazali su u Centralnoj banci BiH, izvijestila je Glas Srpske.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA