Menadžment
Novi projekt portala Indikator.ba: Preuzimanja i spajanja u Bosni i Hercegovini
30.4.2018 06:57 | Indikator.ba
Portal Indikator.ba u okviru projekta Indikator.ba Plus pokrenuo je praćenje i objavu izvještaja o transakcijama spajanja i preuzimanja (M&A) u Bosni i Hercegovini.
Izvještaji se rade od IV kvartala 2018. godine i objavljivat će se kvartalno. Na kraju svake godine bit će publikovani godišnji izvještaji sa detaljnim pregledom M&A poslova.
Vrednovanje preuzimanja i spajanja obavlja se na osnovu razrađene metodologije koja je razvijena po ugledu na slične metodologije koje rade druge institucije i organizacije, prilagođena uslovima BiH.
Za razliku od drugih izvještaja, u obzir se uzimaju poslovi manje vrijednosti, sa donjom granicom od 50 hiljada KM, a kad je riječ o preuzimanjima prag je sticanje 30 posto udjela, u pojedinačnim slučajevima i manje, ako posao vrijednosno premašuje iznos od 500 hiljada KM.
Indikativne ponude, pisma namjere, memorandumi o razumijevanju i neobavezujući sporazumi nisu obuhvaćeni. Također, isključeni su dilovi na bazi glasina.
Poslovi sa neotkrivenim vrijednostima ugovora uključuju se u rang po broju poslova.
Ovim projektom portal Indikator.ba nastoji doprinijeti što jasnijoj ekonomskoj slici Bosne i Hercegovine koja može biti važna za kreatore politika, donosioce odluka, analitičke kuće, ali i biti kvalitetan informator za potencijalne ulagače u Bosnu i Hercegovinu.Publikacije o M&A aktivnostima će besplatno dobijati pretplatnici publikacije Indikator.ba Plus koji su pretplaćeni na period od šest mjeseci i više

Za ne-pretplatnike pretplata na kvartalnu publikaciju pojedinačno iznosi 11 KM

Cijena godišnje publikacije je 39 KM
Facebook Twitter Print