Život i umjetnost
Njemačka prestigla Norvešku kao najveće evropsko tržište električnih automobila
4.5.2018 08:04 | Indikator.ba
Njemačka je prestigla Norvešku kao najveće evropsko tržište električnih automobila, što je znak da se kupci zagrijavaju za tehnologiju otkako su Volkswagen i Daimler pripremili modele kojima će preuzeti primat od Tesle.

Prodaja elektrificiranih vozila skočila je 70 posto u Njemačkoj na 17.574 automobila u prvom tromjesečju, proguravši se ispred Norveške prvi put, prema podacima Evropskog industrijskog udruženja ACEA. Brojka uključuje full električne automobile poput Teslinog Modela S, kao i plug-in hibride kao što je BMW-ov Active Tourer 2-serije.

Iako su potrošači okrenuli leđa dizelu - posebno u Njemačkoj - proizvođači se uzdaju u kupce koji su prigrlili električne automobile, kako bi opravdali masovine investicije koje prave u ovaj segement.

Širom Evrope prodaja elektrificiranih vozila napredovala je za 41 posto, pri čemu full električnih automobila za 35 posto a plug-in hibrida za 47 posto, dok je prodaja dizelaša u EU pala za 17 posto.

Njemačka, najveće tržište u regiji, do sada je zaostajala za Norveškom, koja je potaknula prodaju električnih vozila velikodušnim subvencijama. Norveška je Teslino treće po veličini tržište nakon SAD-a i Kine.

Nakon što su bili rijetki u Njemačkoj, Teslini automobili postali su sve učestaliji na ulicama gradova, kao što je München, uz druge full električne modele kao što su BMW i3 i Nissan Leaf.

Ipak, kalifornijska tvrtka zauzela je tek 31. poziciju u Njemačkoj u 2017. godini, iza Volkswagena, Mercedesa, BMW-a i Audija, koji su dominantne marke u zemlji.
Facebook Twitter Print