Ekonomija
Nakon snažnog zamaha lani, ove godine umjereniji ekonomski rast u regiji
9.5.2018 14:27 | Indikator.ba
Ekonomije u regiji srednje i istočne Evrope ove godine rast će u prosjeku za 2,8 posto, što je umjerenije u odnosu na snažan rast u 2017. godini od 3,7 posto.
Matteo Ferrazzi, koordinator za CEE strategiju pri UniCreditu, na konferenciji za novinare u sklopu godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kazao je da su ekonomije regije CEE imale snažan rast u 2017. od 3,7 posto, odnosno 4,6 posto kad se isključe Turska i Rusija, koji nije viđen još od 80-tih godina prošlog vijeka.
No, zbog cikličkog usporavanja, ove godine očekuje se nešto niža stopa rasta u tim ekonomijama, u prosjeku od 2,8 posto.
Ipak, brojne zemlje u toj regiji i dalje će ostvarivati stopu rasta iznad 4 posto, poput Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Turske i Slovačke.
"Očekujemo da rast ostane vrlo snažan, iako će u nekim zemljama, koje su snažno rasle u 2017., usporiti", istaknuo je, dodavši kako je okruženje i dalje pozitivno, a pokretači rasta ostaju potrošnja i investicije.
Takva situacija uteče pozitivno i na bankarski sektor u regiji te Ferrazzi ocjenjuje da će kreditiranje u 2018. i 2019. nastaviti rasti po stopi od gotovo 5 posto, kao i prošle godine.

U 2017. najviše je raslo kreditiranje u Turskoj, po stopi od 20 posto, Slovačkoj, 9,9 posto, Bosni i Hecegovini, za 6,5 posto, i Češkoj, za 5,7 posto.
Sve zemlje u regiji bilježe udio loših zajmova u ukupnima ispod 9 posto, izuzev Rusije.
U Unicreditu procjenjuju da će u idućoj godini udio loših zajmova dodatno padati.
Facebook Twitter Print