Ekonomija
Svjetska banka potvrdila 3,2-odstotni rast BiH u ovoj godini
11.5.2018 05:57 | Indikator.ba
Svjetska banka potvrdila je svoju prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 3,2% u 2018. godini, zahvaljujući strukturnim reformama, velikim infrastrukturnim investicijama i snažnoj potrošnji.
Podržan prvenstveno potrošnjom, a do određene mjere i javnim investicijama, predviđa se da će ekonomski rast ojačati na oko 4% do 2020. godine, priopćila je Svjetska banka u makroekonomskom outloku siromaštva za Evropu i centralnu Aziju.
Budući da bh. reformska agenda napreduje, očekuje se umjeren porast izvoza, ali snažna potražnja za uvozom podrazumijeva da će neto vanjska potražnja i nadalje biti opterećenje rastu, upozorila je Banka.
"Ulaganja u energetiku, građevinarstvo i turizam općenito će podržati rast investicija, kao i otvaranje radnih mjesta u tim sektorima", istaknula je Svjetska banka.
Zahvaljujući tome rast će ubrzati na 3,4% sljedeće godine, prije nego što dostigne 4% godišnje.
Međunarodni zajmodavac objasnio je kako je siromaštvo snažno povezano s nezaposlenošću i neaktivnošću u Bosni i Hercegovini, a da bi se ekonomski rast pretvorio u smanjenje siromaštva, poboljšanje učešća na tržištu rada i zapošljavanje ostaju ključni.

Svjetska banka istaknula je da bi se tokom narednog razdoblja BiH trebala usredotočiti na postizanje pametne i efikasne fiskalne politike, rješavanje trajne nezaposlenosti i nastavak zaštite bankarskog sektora.
Glavni domaći rizik rasta, saopćio je zajmodavac, predstavlja izazovno političko okruženje, što otežava strukturne reforme u područjima poput infrastrukture, telekomunikacija, energetskog sektora i prometa.
Također je upozorio da, kako zemlja ulazi u opće izbore, politička previranja mogu biti rizik za ekonomski rast.
Svjetska banka očekuje da će inflacija u BiH ove godine ubrzati 1,4 posto, sa 1,2 posto u 2017. godini, gdje će ostati i tokom sljedeće dvije godine.
Facebook Twitter Print