Kompanije i tržišta
Indikator.ba uručio plaketu za "Poslovni potez godine" UniCredit banci a.d. Banjaluka
14.5.2018 11:21 | Indikator.ba
Predstavnici poslovnog portala Indikator.ba uručili su priznanje "Poslovni potez godine" direktoru UniCredit bank a.d. Banjaluka Gordanu Peharu koje je dodijeljeno za refinansiranje duga Grada Banja Luka.

Analitičari portala Indikator.ba vrednovali su činjenicu da je konzorcij banaka na čelu sa UniCreditom u najvećoj finansijskoj operaciji ove vrste koju je izvela neka lokalna samouprava u BiH, omogućio Gradu Banja Luka da restrukturira dug od 73 miliona KM na period od 10 godina, pri čemu je Grad ostvario povoljnije kamatne stope nego što se očekivalo. Ovo je omogućilo Gradu Banja Luka da otvori prostor za kapitalne investicije, a što se kasnije kroz aktivnosti Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i potvrdilo kroz realizaciju nekoliko značajnih gradskih projekata, među kojima i projekta nove gradske toplane.

Direktor Pehar zahvalio je uredniku portala Indikator.ba Borivoju Simiću i vođi projekta "Poslovni potez godine" Hajdaru Arifagiću na dodijeljenom priznanju te kazao kako su u ovoj banci obradovani što je Indikator.ba prepoznao veličinu i značaj poteza kojim su banke u BiH dokazale da imaju znanje i finansijske kapacitete da realizuju i najznačajnije finansijske projekte u zemlji.
- Nakon ugovora sa Gradom Banja Luka javilo nam se nekoliko opština na razgovore sa željom da i one na sličan način refinansiraju svoj dug, kazao je Pehar.
Vođa projekta Poslovni potez godine Hajdar Arifagić kazao je:
"U nezahvalnim ekonomskim prilikama, kakve vladaju u našoj zemlji, lokalne zajednice realizacijom vlastitih projekata pokušavaju da dinamiziraju investicionu i privrednu aktivnost. Dobro je da banke to prepoznaju i podržavaju. UniCredit Banka je pokazala kako je to moguće uraditi i ohrabrila nas svojom spremnošću da ubuduće ovo rješenje primijeni i u drugim opštinama i gradovima. Neovisno od projekta izbora najboljih poslovnih odluka portal Indikator.ba će afirmisati takve poteze".

Projekat "Izbor najboljeg poslovnog poteza" portal Indikator. ba pokrenuo je 2012. godine.
Odluka o najboljim potezima menadžera kompanija i drugih aktera u privredi donosi se na osnovu usvojenog pravilnika i na bazi mjesečne analize oko 500 informacija koje se svakodnevno prikupljaju iz različitih izvora (printani i elektronski mediji, web sajtovi, berzanski izvještaji..,).
Mjesečna rangiranja redovno se objavljuju na portalu Indikator.ba.
Na ovom projektu Indikator.ba po potrebi angažuje i vlastiti konsultantski tim eksperata ekonomskih nauka, privrednika, novinara i urednika privrednih i biznis rubrika.
Facebook Twitter Print