Kompanije i tržišta
Deutsche Bank sa slovenskim partnerom preuzima Tuš za 100 mil. eura?
16.5.2018 05:11 | Indikator.ba
Deutsche Bank i njihov slovenski partner Alfi podnijeli su ponude za kupnju potraživanja od Tuša, potvrdili su Alfi. Ponuđači žele kupiti sva potraživanja od Tuša, a banke moraju prihvatiti ili odbiti njihovu ponudu do kraja maja, piše ljubljansko Delo pozivajući se na neslužbene izvore.

Osim otkupa potraživanja, ponuda također predviđa stjecanje 100% dionica trgovačke tvrtki Engrotuš i Tuš Nekretnine. Prema neslužbenim informacijama lista, za oko 300 miliona eura potraživanja trebalo bi da ponude oko 100 miliona eura. Prema planovima njemačko-slovenske strane, Tuš bi trebao nastaviti s radom nakon potraživanja i bio bi restruktuiran, ali bez Mirka Tuša. S njim će se dogovoriti da ode u penziju.
Za otkup potraživanja zanimao se i Sorošev fond Quantum Strategic Partners, a interes je pokazao i Mercator. U Mercatoru iskazuju zanimanje za pojedinačne Tuševine trgovine na tačno određenim lokacijama.
"Znamo tačno gdje su naše sive zone i gdje je Tuš jak, i te će nam lokacije biti zanimljive. Da relativno brzo možemo preuzeti više trgovina drugog trgovca, dokazali smo uspješnim preuzimanjem Konzumovih trgovina u Bosni i Hercegovini", izjavio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora, navodi Delo. (Foto:tus.si)

Tuš je ostao u gorkom sjećanju dobavljačima u BiH koje je izigrao i ostao im dužan milione KM.
Facebook Twitter Print