Kompanije i tržišta
Coca-Colina kupovina robnih marki MB Impeksa: Pojedinačno izuzeće na tri godine
16.5.2018 07:13 | Indikator.ba
Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je rješenje kojim je utvrđeno pojedinačno izuzeće od zabrane Sporazuma o ograničenjima prodavca i dioničara u vezi sa Sporazumom o kupovini robne marke između privrednih subjekata "Coca-Cola HBC Srbija" d.o.o Beograd, Republika Srbija i "MB IMPEKS" d.o.o Banja Luka, navodi se u informaciji sa sjednice Vijeća održane 5. maja, izvještava Indikator.ba.

Pojedinačno izuzeće od zabrane sporazuma utvrđeno je na vremenski period od 3 tri godine.

Odobravanje izuzeća, prema Zakonu o konkurenciji BiH, podrazumijeva da sklopljeni sporazum dva privredna subjekta ne predstavlja zabranjeni sporazum te nema za posljedicu sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišne konkurencije.

Ovi sporazumu nisu zabranjeni ako, kako se navodi u Zakonu, doprinose unapređenju proizvodnje ili distribucije robe i/ili usluga unutar Bosne i Hercegovine, ili promociji tehničkog i ekonomskog razvoja, pri čemu potrošačima omogućavaju pravičan udio koristi koja iz njih proizilazi.

Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je krajem marta dopuštenom koncentraciju na tržištu destilovanja, prečišćavanja i mješanja alkoholnih pića, koja nastaje sticanjem kontrole nad intelektualnom svojinom – žigovima za alkoholna pića (voćne likere, brendije i aperitive) i proizvodnjom tih alkoholnih pića privrednog subjekta MB Impeks d.o.o. Banja Luka, od strane Coca Cola HBC-Srbija d.o.o..
Facebook Twitter Print