Kompanije i tržišta
Dobro poslovanje dvije podružnice Triglav grupe u Bosni i Hercegovini
16.5.2018 10:43 | Indikator.ba
Triglav grupa je u prvom tromjesečju ove godine uspješno poslovala, a dobre poslovne rezultate iskazale su i dvije podružnice u Bosni i Hercegovini - Triglav osiguranje a.d Banja Luka - Triglav osgiuranje d.d. Sarajevo

Dobit grupe prije oporezivanja je iznosila 27,5 miliona eura, što je za 8 % više nego prošle godine u istom periodu, a ostvarena neto dobit u visini od 23,3 miliona eura je komparativno gledano za 5 % viša.
Triglav je fakturisao 4 % više konsolidovane bruto premije – ukupno 293 miliona eura, dok je rast premija zabilježena na svih tržištima Grupe. Na poslovanje u prva tri mjeseca ove godine nisu uticali masovni štetni događaji, a prinosi od finansijskih ulaganja bili su prema očekivanjima niži od lanjskih u istom periodu.

- Zadovoljni smo s rezultatima prvog tromjesečja, a uzimajući u obzir predviđene okolnosti poslovanja do kraja godine, ocjenjujemo da će ovogodišnja bruto dobit Triglav grupe biti realizovana u planiranom rasponu. Primjećujemo da je rast obima poslovanja na tržištima osiguranja u regionu i dalje pozitivan, ali istovremeno moramo kod svojih aktivnosti uzimati u obzir visoki nivo konkurencije koja je prisutna na tim tržištima, kazao je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

U prvom kvartalu ove godine, Triglav osiguranje Banja Luka je ostvarilo rast od 4% bruto fakturisane premije u odnosu na prethodnu godinu. Društvo je ostvarilo rast premije imovinskih osiguranja za 2% više u odnosu na isti period prošle godine.
"Svi finansijski pokazatelji poslovanja ukazuju da smo na dobrom putu a u skladu sa usvojenom strategijom Društva. Kao posledica velikih napora Agencije za osiguranje Republike Srpske za uređenje tržišta osiguranja, Društvo bilježi i rast premije autoodgovornosti za 6% u odnosu na isti period prošle godine", izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranje, ad Banja Luka.

Triglav Osiguranje Sarajevo je u prva tri mjeseca 2018. godine nastavilo uspješno poslovanje iz osnovne djelatnosti osiguranja. Ukupna bruto fakturisana premija iznosi 5,9 miliona eura (11,6 miliona KM) i viša je za 3,3% u odnosu na isti period prošle godine. Premija životnih osiguranja je veća za 8,5% u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović, je ovim povodom izjavio: "U prvom kvartalu smo uspjeli realizovali očekivanja osiguranika, bilježimo rast u svim segmentima poslovanja. U narednom periodu nastavljamo sa realizacijom strateškog plana i jačanjem finansijskog položaja Društva uz održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta, optimiziranje usluga, veću dostupnost i proširenje ponude proizvoda osiguranja", kazao je drektor Triglav Osiguranja Sarajevo Edib Galijatović

Triglav grupa, vodeća osiguravajuće-finansijska grupacija u regionu Adria, u 2018. godini nastavlja sa sprovođenjem svojih strateških usmjerenja. U skladu sa strategijom razvoja i rasta nakon prošlogodišnjeg ulaska na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Bosni i Hercegovini te na makedonsko tržište životnih osiguranja, ove godine Grupa s kupovinom većinskog udjela penzijskog osiguranja ulazi na tržište penzijskih osiguranja u Hrvatskoj.

(Na fotografiji: Andrej Slapar - Foto: triglav.eu)
Facebook Twitter Print