Kompanije i tržišta
Banjalučki m:tel namjerava preuzeti bijeljinski Telrad Net
16.5.2018 10:54 | Indikator.ba
Banjalučki m:tel namjerava preuzeti kompaniju Telrad Net iz Bijeljine koja se bavi telekomunikacionim mrežama, telefonijom, kablovskom televizijom i internetom, te TV produkcijom.

Ovo proizilazi iz prijave koju je Konkurencijsko vijeće BiH je 15. februara ove godine primilo od m:tel a.d. u kojoj se navodi da grupacija iz Banjaluke namjerava steći kontrolu nad privrednim subjektom Telrad Net d.o.o. iz Bijeljine.

- Predmetna koncentracija će, prema podacima iz Prijave koncentracije, imati efekt na maloprodajnom tržištu pružanja usluga fiksne telefonije, mobilne telefonije, interneta, te radio i TV programa na području Bosne i Hercegovine - navodi se u obavještenju Konkurencijskog vijeća BiH.


Kad je u pitanju tržište mobilne telefonije m.tel sticanjem Telrad Neta neće značajnije povećati tržišti udio, budući da bijeljinska kompanija kontroliše tek 0,03 posto tržišta, ali će imati koristi od koncentracije na polju fiksne telefonije, gdje su alternativni operatori u BiH već "otkinuli" više od 15 posto tržišta, te na tržištu pružanja usluga interneta i kablovske televizije.

(Grafikon: Tržišno učešće u mobilnoj telefoniji BiH zaključno sa trećim kvartalom 2017. - Izvor: RAK)
Facebook Twitter Print