Kompanije i tržišta
Kompanija BOHA iz Zenice: Za dva mjeseca useljenje u novu proizvodnu halu
17.5.2018 12:20 | Indikator.ba
U proteklom periodu u Zenici se dešavaju brojne pozitivne promjene među kojima je unaprjeđenje saradnje između privatnog i javnog sektora, uručenje BFC certifikata gradu Zenici koji dokazuje da je Zenica grad s povoljnim poslovnim okruženjem, parcelizacija zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica I koja je omogućila povoljne uslove MSP da prošire svoje poslovanje i stvore uslove za kreiranje novih radnih mjesta, javni pozivi, poticaji i olakšice za privrednike, subvencioniranje kamata, kontinuirano ulaganje u privredni, društveni i održivi razvoj, kao i poticanje privrednih aktivnosti stalnim unaprjeđenjem poduzetničke, komunalne i društvene infrastrukture.

Kao još jedan od pozitivnih primjera povoljnog poslovnog ambijenta i kontinuiranog rasta i unaprjeđenja poslovanja je zeničko preduzeće BOHA d.o.o. koje je prije šest mjeseci započelo izgradnju nove tvornice na lokalitetu bivše Vatrostalne u naselju Trokuće, na putu prema Tetovu. Ovo preduzeće posluje od 2002. godine i razvija se u skladu s evropskim standardima. BOHA se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, a veliku pažnju posvećuju i izradi namještaja po želji kupca. Do sada je BOHA upošljavala 40 radnika, a u proteklih šest mjeseci svoje radno mjesto je dobilo 10 novih uposlenika.
-U periodu od 6 mjeseci smo napravili dvije hale i za 2 mjeseca planiramo useljenje i početak proizvodnje. Uradili smo ogradu, kanalizaciju, struju, vodu, bilo je puno posla ali sve ide po planu i zadovoljni smo tokom kojim idu radovi. Investiramo u Zenicu jer prvenstveno volimo ovaj grad, našli smo idealnu lokaciju na 6100 m2 koja ima idealne uslove za dobro poslovanje. Blizu je grada, cesta i pristup su dobri, a površina je sjajna za razvijanje posla – rekao je Harun Begagić, jedan od vlasnika BOHA d.o.o.
Međutim, BOHA će radovima koji predstoje u naredne dvije godine, stvoriti uslove za nova radna mjesta.
-Druga faza će podrazumijevati rekonstrukciju postojeće zgrade sa 2300 m2 proizvodnog prostora koji će nam omogućiti da dodatno proširimo proizvodne kapacitete jer je potražnja za tapaciranim i pločastim namještajem u BiH i Evropi ogromna i posla je zaista mnogo. To će podrazumijevati zaposlenje još minimalno 100 radnika – naglasio je Begagić.
(Foto: ZEDA)
Facebook Twitter Print