Komentari i analize
BiH među pet zemalja CESEE regije s visokim udjelom NPL-a
31.5.2018 05:32 | Indikator.ba
Situacija sa "lošim" kreditima (NPL - non-performing loans) nastavila se poboljšavati u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evroppe (CESEE) od posljednjeg NPL Monitora, s NPL volumenom koji je dosegao najniži nivo u sedam godina (42,8 milijardi eura 30. septembra 2017. godine za region), pokazuje najnoviji izvještaj Vienna Initiative.
Ovo posljednje smanjenje NPL-a uglavnom se može pripisati strožim politikama otpisa i poboljšanim rješavanjem NPL-a.
NPL transakcije su riješene u drugom tromjesečju 2017. sa samo realiziranih 0,4 milijarde eura, ali postoje znakovi povećanja tržišne aktivnosti tokom 2018. godine.
Iako su još uvijek važne razlike među zemljama, većina jurisdikcija nastavila je provoditi reforme za otklanjanje preostalih prepreka rješavanju NPL-a i prodaji. Štaviše, regulatori EU također su bili vrlo aktivni u uvođenju širokog spektra novih inicijativa oko NPL-a. Očekuje se daljnji pritisak na susjedne zemlje Evropskoj uniji (EU) da se usklade s tim evropskim najboljim praksama, posebno za zemlje koje pristupaju EU i gdje su prisutne podružnice evropskih banaka.
NPL volumen u regiji znatno je smanjen, za 15,9% na godišnjem nivou, ili
8,1 milijardu eura, na 42,8 milijardi eura od 31. septembra 2017, što je najniži nivo u sedam godina. Prosječan NPL koeficijent za CESEE iznosio je 5,3%, što je pad za 1,4 postotna boda godišnje.
Ipak, ostaje velika razlika među zemljama, s NPL omjerima u rasponu od 0,7% do 14,8%, i ostaje uporno visoka (iznad 10%) u 5 od 17 zemalja CESEE (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska i Srbija).
Prosječni koeficijent pokrića u regionu (mjera sposobnosti banke da apsorbira potencijalne gubitke od svojih loših kredita) također je porastao na 63,2%, što je povećanje sa 61,9% prošle godine.

Napredak reformi

Kontinuirani napredak koji se dešava može se pripisati kombinaciji političkih aktivnosti poduzetih kako bi se smanjile prepreke rješavanju i prodaji NPL-a. Svih 17 zemalja zabilježilo je pad svojih NPL koeficijenata a nijedna zemlja nije imala NPL omjer iznad 15%.
Srbija i Albanija zabilježile su najveće poboljšanje sa -7,3 procentnih poena i -6,5 procentnih poena na godišnjem nivou respektivno.
Međutim, omjer NPL-a po zemljama i dalje se jako razlikuje, u rasponu od niskih 0,7% u Estoniji do visokih 14,8% u Albaniji.
NPL omjeri ostaju visoki, iznad 10% u pet zemalja: Albanija (14,8%), Hrvatska (12,3%), Srbija (12,2%), Bugarska (11,6%) i Bosna i Hercegovina (10,8%, ali je koeficijent pao na 10% na kraju 2017. godine, prema podacima CBBiH)...

Kompletan tekst pročitajte u publikaciji Indikator.ba Plus br. 38 koja je izašla 21. maja 2018.
Facebook Twitter Print