Menadžment
Nemšić: Za uvođenje 4G mreže dovoljno je šest do 12 mjeseci
2.6.2018 06:33 | Indikator.ba
Za uvođenje 4G mreže dovoljno je šest do 12 mjeseci, kazao je Boris Nemšić, predsjednika uprave Delta Partners, vodeće globalne TMT konsultantske i investicijske kompanije koji je u Sarajevu održao predavanje na Branding konferenciji.

On je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao da je u posljednje vrijeme došlo do pada u zaradi telekom ne samo u BiH nego svugdje u svijetu, ali da oni značajne prihode mogu ostvariti uvoiđenjem 4G i 5G mreže.

"Mislim da se oni mogu ponovo vratiti inovativnošću uvođenjem 4G i 5G mreže, a ni na koji način zabranama bilo kakvih usluga ili daljnjim kašnjenjem uvođenja 4G-a. Vrlo često se telekomi ograđuju time da su im OTT usluge uzele dio prihoda, što je normalno. U svijetu se to desilo prije 10-15 godina i imali smo isto toliko na to se i pripremiti, a u pripremi je sve“, rekao je za Radiosarajevo.ba Nemšić.

On je kazao da ga osobno boli to što BiH jedina u Evriopi nije uvela 4G, jer imamo sve preduvjete da budemo vodeći u svijetu komunikacija.

"Mi imamo perfektne korisnike, imamo sve što treba i naši operateri to mogu. Njima samo treba stvoriti uvjete, regulatorne i političke, da se to ostvari. Svako sprečavanje i kašnjenje šteti operaterima. Da su oni uveli 4G mrežu, danas bismo imali čak i 60 posto prihoda od prenosa podataka, ali kada nemate mrežu, u ovom slučaju 4G, ne možete imati ni te prihode i to je vrlo jasno. Mene zaista boli što smo jedina zemlja u Europi koja to nema", rekao Nemšić.

Prema njegovim riječima period za uvođenje 4G mreže je dovoljno šest do 12 mjeseci i taj proces uopće nije kompliciran. (Foto: Via Media)
Facebook Twitter Print