Kompanije i tržišta
BAT ulaže 800 miliona eura u tvornicu glo-a u Rumuniji
11.6.2018 17:50 | Indikator.ba
British American Tobacco (BAT) uložit će 800 miliona eura u tvornicu u Ploiestiju u južnoj Rumuniji tokom idućih pet godina, saopćio je duhanski gigant 11. juna. Nakon završetka investicije, rumunski proizvodni pogon BAT-a bit će jedini dobavljač glo-a, BAT-ovog proizvoda za grijanje duhana, širom Evrope.

"Glo" spada u ono što BAT naziva svojim "potencijalno smanjenim rizicima", koji uključuju "oralni" duhan i e-cigarete, kao i uređaje za grijanje duhana. Kao i njegov glavni suparnik Philip Morris International Inc (PMI), BAT nastoji podići svoje prihode od duhanskih proizvoda "nove generacije" kako bi se suprotstavio utjecaju smanjenja prodaje cigareta.

BAT-ovi prihodi od e-cigareta i proizvoda za grijanje duhana dostigli su 397 miliona funti (isključujući američko tržište), a cilj je povećati ovu brojku do jedne milijarde funti do kraja ove godine, a više od 5 milijardi funti do 2022. godine.
Ulaganje u Rumuniju podržat će širenje glo-a u zemljama širom Evrope tokom druge polovice 2018. godine.
BAT će izgraditi sasvim novu proizvodnu halu posvećenu proizvodnji posebno dizajniranih duhanskih štapića, koji rade s glo duhanskim uređajem za grijanje. Proizvodi za grijanje duhana su uređaji koji zagrijavaju duhanske proizvode kako bi se stvorio aerosol koji sadrži nikotin i ima ukus duhana, kojeg korisnik inhalira, prema BAT-u.

Ukupno će biti stvoreno još 7.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora. Investicija će stvoriti 200 novih radnih mjesta u Rumuniji, naveo je BAT.
Facebook Twitter Print