Kompanije i tržišta
Velika pobjeda BIT Alijanse: Dvogodišnji studij za IT stručnjake na UNSA
11.6.2018 18:18 | Indikator.ba
Univerzitet u Sarajevu je objavio konkurs za upis studenata za IT dvogodišnji specijalistički studij za 150 studenata koji će imati priliku da tokom dvije godine trajanja izučavaju znanja potrebna softverskim kompanijama u BiH, izvještava Indikator.ba.
Ovo je velika pobjeda BIT Alijanse u BiH, koja u uvođenju dvogodišnjih studija vidi način za smanjivanje deficita u IT kadru u Bosni i Hercegovini, a koji prema nekim procjenama iznosi 6.000 radnika.
Ideja je nastala po ugledu na sličan studij u Saveznoj Republici Njemačkoj, a
BIT Aijansa uspjela je da se za dvogodišnji studij izbori u BiH nakon što je fakultetima omogućeno osnivanje ovakvih specijalisitčkih studija kroz Zakon o visokom obrazovanju.
- Prešli smo dug i težak put od katedri i odsjeka, vijeća fakulteta, Senata, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te Vlade Kantona da bi omogućili da 150 svršenih srednjoškolaca upiše IT dvogodišnji studij sa mogućnošću prohodnosti prema završavanju prvog ciklusa studija, navodi Armin Talić, generalni menadžer BIT Alijanse.

Očekuje se da će se studenti u kroz dvogodišnji studij osposobiti za rad u IT industriji savladavanjem tehnika programiranja, a oni koji žele da postanu inžinjeri moći će da idu na treću godinu, a kasnije i da se usavršavaju pohađajući master i doktorski studij.

Osim specijalističkog studija UNSA, od ove godine uveden je i master studij "Softver inženjering" za 20 studenata koji je BIT Alijansa pripremala u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom.
Facebook Twitter Print