Politika i društvo
Izgrađen gasovod TANAP, prve isporuke ka Evropi 2020. godine
12.6.2018 06:14 | Indikator.ba
U Turskoj će danas biti pušten u rad "Transanadolijski gasovod" (TANAP) kojim će se prirodni gas iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku transportovati do Italije i drugih zemalja Evrope.
Svečanosti koja će biti održana u gradu Eskišehiru, jugoistočno od Istanbula, pored šefa turske države Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) prisustvovaće i predsjednici Azerbejdžana, Gruzije i Srbije, izvijestila je BHRT.

TANAP, cjevovod dužine 1.850 kilometara, prolazi kroz Gruziju kako bi bolje povezao Evropu sa nalazištima prirodnog gasa u oblasti Kaspijskog mora i time smanjio zavisnost Evrope od ruskog gasa.
Izgradnja TANAP-a je koštala 8,5 milijardi dolara, a počela je u martu 2015. godine.
Gasovod će godišnje isporučivati šest milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa Turskoj i 10 milijardi kubnih metara Evropi. Evropski dio projekta biće operativan od 2020, kada bude povezan s Transjadranskim gasovodom (TAP).
Do 2023. godine kapacitet TANAP-a biće povećan na 23 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a do 2026. na 31 milijardu.

Azerbejdžan je 18. maja, otvorio "Južni kavkaski gasovod", što je bio ključni korak za formiranje "gasnog koridora" koji snabdijeva Evropu s juga, da bi se smanjila zavisnost kontinenta od ruskog gasa, koja je posljednjih godina porasla uprkos naporima Evropske unije (EU).
Očekuje se da će prve isporuke do juga Evrope početi 2020. godine.
Facebook Twitter Print