Politika i društvo
Peruško u Nadzornom odboru Mercatora
13.6.2018 05:41 | Indikator.ba
Skupština Mercatora imenovala je u Nadzorni odbor slovenskog trgovca Fabrisa Peruška, vanrednog povjerenika hrvatske vlade u većinskom vlasniku Mercatora Agrokoru, Irenu Weber i Sergeja Volka, te produžila mandat Mateju Lahovniku i Ivici Mudriniću.

Dioničari Mercatora, među kojima je s nešto manje od 70 posto udjela najveći hrvatski Agrokor, saglasili su se s ostavkom Ante Ramljaka (28. februar 2018), koji je prije Fabrisa Peruška bio predstavnik Vlade Republike Hrvatske u Agrokoru, Tea Vujčića (sa 4. aprilom 2018) i Damira Kuštraka (16. april 2018), te uvažio činjenicu da Mateju Lahovniku i Ivicu Mudriniću 29. avgusta ističu mandati.

Predsjednik uprave Tomislav Čizmić je predstavio dioničarima poslovanje tvrtke u prošloj godini i naglasio da je Mercator u svojoj osnovnoj djelatnosti posluje pozitivno, što je vidljivo iz rezultata u prvom tromjesečju ove godine. Kako tvrtka nije ostvarila dobit u 2017. godini, glavna skupština nije odlučila o njenoj podjeli.

Vanredna uprava Agrokora očekuje da će s povjeriocima koji imaju priznatih oko 41 milijardi kuna (oko 5,6 milijardi eura) potraživanja nagodbu zaključiti 10. jula. Prema neslužbenim podacima, ruske banke Sberbank i VTB steći će oko 46,5 posto Agrokora. Sberbanka je sa oko 18 posto udjela suvlasnica Mercatora, a jedna od mogućnosti je da bi udio u okviru poravnanja prodala Agrokoru, prenosi ljubljansko Delo.
Facebook Twitter Print