Politika i društvo
Lakše do plasmana eteričnih ulja na kinesko tržište
13.6.2018 12:11 | Indikator.ba
Vanjskotrgovinska komora BiH i Kineska asocijacija za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima potpisale su Sporazum o saradnji kojim se predviđa lakša i brža razmjena relevantnih informacija, organizovanje posjeta, konferencija, seminara, te drugih događaja od zajedničkog interesa.
Cilj potpisanog sporazuma je podržati inicijativu privrednih subjekata obje strane za uspostavljanjem saradnje, te obezbijediti prvenstveno proizvođačima u BiH plasiranje proizvoda na veliko kinesko tržište, saopšteno je iz VTK BiH.

U Kini se trenutno konzumira vrlo malo proizvoda od eteričnoga ulja smilja, te sudeći po pozitivnim reakcijama kineske delegacije, njihovoj velikoj zainteresovanosti i najavi većeg broja posjeta u budućnosti, mogu se očekivati dobri poslovni rezultati.

Posjeta kineske delegacije organizovana je ubrzo nakon što je delegacija Bosne i Hercegovine u organizaciji VTK BiH uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, učestvovala na godišnjoj konferenciji CHINAEASA (Grupacija proizvođača ulja i začinskog bilja Narodne Republike Kine).

Cilj posjete je upoznati kinesku stranu sa svim potencijalima i mogućnostima koje ovaj sektor nudi.

Kineska delegacija je pozitivno iznenađena kvalitetom i ponudom proizvoda od ljekovitog bilja u BiH, prvenstveno proizvoda od smilja, te je izraženo veliko interesovanje za uspostavljanje nove i jačanje postojeće saradnje, navedeno je iz komore.
Facebook Twitter Print