Menadžment
Najbolji poslovni potez 2017. u svijetu: Spajanje divova
14.6.2018 04:25 | indikator.ba
Pregovori nepoznatog kineskog investitora o kupovini manjinskog (pet postotnog) udjela u Saudi Aramcu obavljeni tokom oktobra 2017. godine, prema analizi poslovnog portala Indikator.ba, izabrani su za najbolji poslovni potez u prošloj godini. Javna ponuda trebalo bi da bude provedena u narednim mjesecima ove godine.

Do pregovora je došlo nakon što je saudijska kompanija najavila javnu prodaju dionica "najveću u istoriji". Aramcov izlazak na berzu jedan je od ključnih dijelova programa princa Muhameda nazvanog "Vizija 2030" kojem je cilj smanjivanje ovisnosti Saudijske Arabije o prihodima od nafte i naftne industrije. Prihod iz ponude dionica biće investiran u druge grane privrede poput visoke tehnologije i turizma. Prema do sada dostupnim informacijama vrijednost Aramcaprocjenjuje se na dva biliona (dvije hiljade milijardi) američkih olara.

Kada je u februaru prošle godine američki gigant u prehrambenoj industriji Kraft Heinz najavio preuzimanje britansko-holandske korporacije Unilever, druga najveća u svijetu u oblasti potrošačkih dobara, za 115 milijardi funti (134 milijarde euro) činilo se da će to po vrijednosti biti jedna od najvećih transankcija u istoriji. No nekoliko dana kasnije Kraft Heinz je saopštio da odustaje od preuzimanja. Baveći se ovom temom Financial Times je tih dana pisao da je britanska premijerka Theresa May naložila visoko rangiranim dužnosnicima da istraže bi li predložena transakcija eventualno ugrozila britanske ekonomske interese.

Konačno u maju ove godine iz jednog teksta čiji je autor Craig Giammon iz Bloomberga saznajemo da bi se spektakularno preuzimanje ipak moglo dogoditi.

Poslovno odlučivanje u svijetu u 2017.godini obilježila je kupoproidaja divova u dijelovima ali i u cjelosti. "Walt Disney" je za 52,4 milijarde američkih dolara odlučio da kupi udio u "21Centuru Foxu", kineske kompanije Anbang Insurance i HNA Group su najavile preuzimanje udjela u njemačkoj osiguravajućoj kući Allianz spremne da za to plati 95 milijardi američkih dolara, a Vantiv – američki div u sektoru usluga plaćanja odlučio se za preuzimanje britanskog konkurenta Worldpay i tako stvori globalnog diva u uslužnom sektoru čija je vrijednost 27 milijardi USD. Konačno kineski hemijski div je lani u junu okončao preuzimanje švicarskog proizvođača pesticida i sjemena Syngent za 43 milijarde USD što je do tada bila najveća kineska akvizicija u inostranstvu.

Najbolja poslovna odluka u svijetu posmatrana kroz prizmu društvene odgovornosti, prema analizama portala Indikator.ba je ugovor Fondacije Jordan River (čiji je osnivač kralljica Ranija) i švedske kompanije IKEA o otvaranju tvornice namještaja u jordanskom izbjegličkom kampu, što bi trebalo da podstakne socijalno poduzetništvo kao važan faktor zaustavljanja migracija iz ovog dijela svijeta.

Najmudrijiu poslovni potez povukla je Kina kada je u novembru 2017.godine strancima dopustila ulazak u bankarski sektor. Učinila je to nakon što su se strani ulagači i banke nekoliko godina stalno žalili da postojeća ograničenja u ulaganju koče razvoj stranih finansijskih igrača u zemlji a pogoduju domaćim kompanijama. Granice stranih ulaganja u vrijednosnim papirima, upravljanju aktivama te osiguranju sa 49 podignute su na 51 posto s najavom da će u narednim godinama te granice biti potpuno ukinute. Ključni efekat ovog mudrog poteza je da će strana konkurencija ojačati naspram "trome i nesposobne domaće finansijske administracije", kako su to prokomentarisali strani analitičari.

Za najbolji poslovni potez u 2017.godini u Evropi konkurisalo je nekoliko događaja vezanih za autoindustriju, usluge i finansije. Po ocjeni analitičara portala Indikator.ba na prvo mjesto rangiran je sporazum o finansiranju drugog gasovoda iz Rusije u Eropu (Nord Stream 2) u što će biti investirano 9,2 milijarde euro. To je zajednički posao nekoliko evropskih koncerna: Uniper, Engl, OMV, i Royal Dutch Shell, koji su ovim finansijskim učešćem pokazali stratešku važnost projekta za evropsko tržište plina.

Na drugom mjestu je odluka švedskog automobilskog diva Volvo da će do 2019. godine, postepeno ugasiti proizvodnju automobila na fosilna goriva i da će svi njegovi modeli od tada biti na električni ili hibridni pogon. Sve veće i u svijetu poznate autoindustrije to će učiniti tek za nekoliko godina i zbog toga je ovaj švedski potez izuzetan.

Gotovo revolucionaran poslovni a u suštini ekološki potez napravila je Aktivistička organizacija za zaštitu životinja Peta iz Pariza kupivši u januaru prošle godine dionice u kompaniji Louis Vuitton Moet Hennessey (LVMH) kako bi pojačala pritisak na francuskog proizvođača luksuzne robe da prestane prodavati torbe i druge proizvode od kože egzotičnih životinja. Kupovinom udjela u vlasništvu aktivisti su stekli pravo da učestvuju na sastancima dioničara na kojima članovima uprave mogu postavljati pitanja i direktno uticati na zaštitu životinja koje su u procesu uzimanja kože izložene svojevrsnoj torturi.

Iz svega se može zaključiti da su akteri u svijetu biznisa u prošloj godini donosili teške, mudre, nepredvidive i većinom strateške odluke stvarajući pretpostavke za još uspješnije poslovanje u nadolazećim vremenima. Sudeći prema istraživanjima i rangiranjima poslovnih odluka koje u okviru osmišljenog projekta realizuje portal Indikator.ba to su nastavili i u prvih pet mjeseci 2018. godine.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print