Politika i društvo
Glasanje povjerilaca Agrokora o nagodbi odgođeno za ponedjeljak
14.6.2018 13:30 | Indikator.ba
Iako se pretpostavljalo da će Vijeće povjerilaca Agrokora sutra glasati o nagodbi povjerilaca, to će se ipak napraviti u ponedjeljak poslijepodne, a u utorak će nagodba, ako se izglasa, biti upućena Trgovačkom sudu.
Sud onda u roku od pet do 15 dana mora sazvati ročište o glasanju. Zadnji datum do kojeg se nagodba mora poslati na sud ako se sve želi završiti do 10. jula ove godine jest četvrtak, 21. juna, ali je nekoliko izvora potvrdilo da će se to sigurno napraviti u utorak, piše Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, navodno je postignut dogovor s Alcom koja je osporila potraživanja imaoca obveznica, ali i s Franckom koji nije osporavao potraživanja ni garancije, ali je ipak dogovoren određeni sporazum s tom kompanijom.

Ako je to tačno, to znači da bi i te kompanije glasale za dogovorenu nagodbu povjerilaca, a od velikih "sporova" još se pregovora s Adrisom, s kojim još uvijek nije postignut dogovor, ali se vode intenzivni pregovori.

Ako se ne postigne dogovor s Adrisom, to bi značilo da bi to bila jedina kompanija koja je osporavanjem potraživanja imaoca obveznica ostala izvan nagodbe povjerilaca, pa ipak treba pričekati još par dana da se vidi hoće li se i s rovinjskom tvrtkom na kraju postići dogovor.

Ako se ne postigne, to će značiti da će imaoci obveznica moći glasati na ročištu o nagodbi povjerilaca, ali neće moći direktno upravljati svojim dijelom vlasništva u Agrokoru sve dok se Adrisova osporavanja ne riješe sudskim putem.

Kada je u pitanju najveća dilema oko postizanja dogovora predstavnika roll-up kredita sa Sberbankom i ostalim povjeriocima koji nisu u roll-up kreditu, neslužbeno je rečeno da konačni dogovor oko uvjeta još nije postignut, ali da se ide prema postizanju dogovora.

Podsjetimo, tu se pregovori vode oko uvjeta produženja roll-up kredita poslije 10. aprila, jer tog datuma taj kredit dospijeva na naplatu, a na temelju ugovora u slučaju da ga se ne refinansira, roll-upovci mogu zaračunati kaznenu kamatu.

Budući da Agrokor nije uspio pronaći kreditore koji bi bili voljni refinansirati roll-up kredit u iznosu od 1,06 milijardi kuna, roll-up se mora produžiti, a američki fondovi su u ime predstavnika kreditora dali prvu ponudu koja govori o kamati od 15 posto godišnje, što uključuje sve naknade.

Do sada su dolazile proturječne informacije o tome hoće li Sberbank, kao većinski dioničar s 40 posto vlasništva budućeg novog Agrokora, refinansirati roll-up kredit ili će se pak tražiti neko moguće "treće" rješenje na finansijskom tržištu.

Zanimljivo je, pak, to da je vanredna uprava Agrokora već osnovala krovnu fondaciju u Rotterdamu u Holandiji, Aisle Stak Stichting, i to kao "Holding-en financieringsactiviteiten".

Ta krovna kompanija će suvlasnicima Agrokora izdati potvrde o vlasništvu u budućem krovnom društvu, a može osiguravati i anonimnost vlasništva, dok će se ispod nje nalaziti još dvije upravljačke strukture Agrokora u Holandiji, te jedan krovni holding u Hrvatskoj.

U Agrokoru su nam potvrdili da su osnovali tu kompaniju kako bi se sve moglo odvijati brže ako se nagodba izglasa.
Facebook Twitter Print