Život i umjetnost
Nedostatak CO2 ugrožava opskrbu pivom i mesom
1.7.2018 06:21 | Indikator.ba
Nedostatak ugljen-dioksida u Velikoj Britaniji ugrožava proizvodnju piva i mesa. U britanskim supermarketima, neki proizvodi nisu više dostupni. Nedostatak ugljen-dioksida se javlja i u skandinavskim zemljama i Njemačkoj. Ugljen dioksid se koristi u proizvodnji piva, gaziranih pića i pakovanja određenih prehrambenih proizvoda, kao što je meso. Takođe potreban je prilikom klanja svinja i pilića, izvještavaju britanski mediji.

Tečni CO2 nastaje kao nusproizvod pri dobijanju amonijaka koji se koristi za proizvodnju đubriva. Pošto se đubriva proizvode uglavnom između avgusta i marta, tokom pola godine tvornice ne rade, pa se CO2 ne proizvodi.
Mnogi proizvođači mesa, piva i gaziranih pića i kompanije koje pakuju proizvode već su pozvale politiku da pritisne proizvođače CO2 da ponovo pokrenu fabrike.

U vrijeme kada je, zbog vremena i svjetskog prvenstva u fudbalu, još veća potažnja za pečenim mesom, pivom i drugim pićima, na ostrvu više ne mogu proizvoditi sve vrste piva i sokova. Pored toga, nedostatak utiče na proizvodnju gaziranih pića, a dobavljači zamrznute hrane takođe imaju problema.

Njemački proizvođači piva u međuvremenu nemaju većih problema, za fermentaciju piva postoji višak CO2.
Međutim, kompanija Amazon Fresh u Berlinu zbog nedostatka suhog leda, pri čemu je riječ o ugljen dioksidu u čvrstom agregatnom stanju, morala je da povuče sladoled i smrznute pice iz ponude, prema portalu Deutsche Welle.
Facebook Twitter Print