Menadžment
Uručene nagrade najuspješnijim menadžerima i kompanijama
6.7.2018 05:00 | Indikator.ba
Dvadeset šest nagrada najuspješnijim menadžerima iz više evropskih država, te nekoliko specijalnih nagrada pojedincima i kompanijama koje nisu direktno u biznisu, ali podstiču njegov razvoj uručeno je sinoć na ceremoniji 38. Izbora evropskih najmenadžera, najkompanija i ličnosti u 2018. godini. koja je održana u Sarajevu.

Nagrade za evropsku ličnost godine pripapale su bugarskom premijeru Boyku Borissovu i makedonskom premijeru Zoranu Zaevu, a dodjeljuju se za posebne zasluge državnicima iz regije.
Premijeru Zaevu nagradu je uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Zaev je novinarima kazao da mu ova nagrada mnogo znači jer je došla u, za njegovu državu, važnom periodu.
Poručio je Zaev i da regija ima zajedničku budućnost, te se nada da će i BiH krenuti bržim putem evropskih integracija.
- Ako obezbijedimo stabilnu regiju to znači i bolji život za sve građane - dodao je Zaev.
Nagrada za najministra pripala je i ove godine ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću.
Među dobitnicima u toj kategoriji ove godine su i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zdravko Marić, ministar finansija Hrvatske.

Žiri, kojim je predsjedavao privrednik Vibor MULIĆ, predsjednik holdinga ZEPTER INTERNATIONAL iz Varšave (Poljska), dodijelio je nagrade "Super šampioni biznisa" Marku Drobniču, predsjedniku Uprave kompanije TALUM d.d. Kidričevo, Slovenija, Miloradu Krstiću, vlasniku HOLDINGA KRSTIĆ iz Njemačke, Gligoru Cvetanovu, izvršnom direktoru kompanije MAKPROGRES iz Vinice, Makedonija, Saši Vlaisavljeviću, generalnom direktoru AERODROMA NIKOLA TESLA a.d. Beograd, Srbija, Borutu Čehu, suvlasniku i direktoru kompanije LABENA iz Ljubljane, Slovenija i Aliyev Kamil Ali Oglu, vlasniku i direktoru kompanije AZVIRT iz Bakua, Azerbejdžan.

Dodijeljeno je šest specijalnih "Nagrada za životno djelo", i to: Đahidu Muratbegoviću, predsjedniku Uprave i generalnom direktoru Privrednog Društva IGMAN d.d. Konjic, BiH Stjepanu Šafranu, vlasniku i generalnom direktoru METAL PRODUCT, Zagreb, Hrvatska, Tomislavu Čelebiću, predsjedniku Uprave ČELEBIĆ HOLDINGA, Podgorica, Crna Gora,
Mihajlu Mihajlovskom, generalnom direktoru VATROSTALNA, Skopje, Makedonija, Draganu Ćiriću, vlasniku i direktoru D COMPANY, Babušnica, Srbija i Žarku Raduloviću, suvlasniku i generalnom direktoru MONTENEGRO STARS HOTEL GROUP, Bečići-Budva, Crna Gora.

Nagrada "Najmenadžer decenije", a koja se dodjeljuje ljudima čije kompanije više godina zaredom prave vanserijske rezultate pripale su: Andreju Ribiču, predsjedniku Uprave ELEKTRO Ljubljana, Slovenija, Markusu Strasser Stocklu, vlasniku više kompanija u Austriji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini,
Zlatku Simonovskom, generalnom direktoru kompanije FAKOM iz Skopja, Makedonija, Njazi Musliu, vlasniku kompanije EUROMETAL, Kosovo i
Goranu lekoviću, direktoru kompanije A3 GRUPA, Bar, Crna Gora.

U grupi istaknutih menadžera i kompanija, koji su, dobitnici nagrade Najmenadžeri i Najkompanije za novi milenijum su: Ana JORDANOVA, vlasnica i kreativna direktorica Vinarije STOBI iz Gradskog, Makedonija, te Dr. Emir ČABRIĆ, generalni direktor Javne zdravstvene ustanove POLIKLINIKA SA DNEVNOM BOLNICOM, Doboj Jug, Bosna i Hercegovina.

Najuspješniji menadžeri i kompanije za evropski kvalitet, meteorski rast, razvoj i ukupne rezultate, kontinuiranu modernizaciju i kvalitet proizvoda su: Irena Jakimovska, suvlasnica i generalna direktorica COMFY ANGEL iz Prilepa, Makedonija, Krsto Niklanović, vlasnik i direktor Ugostiteljskog preduzeća Niklanović, u sklopu kojeg djeluje i Restoran JADRAN u Budvi, Crna Gora,
Bedri Kasumi, vlasnik i generalni direktor kompanije PESTOVA, Kosovo,
Husnija Hajdarpašić, vlasnik više kompanija iz Ljubljane, Slovenija i
kompanija MEZON iz Danilovgrada, Crna Gora.
Kao i ranijih godina, i za 2018. godinu Stručni žiri je donio odluku da dodijeli jednog broja priznanja ljudima, kompanijama i institucijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u regionu veliki.
Ambasador, koji se po ocjeni žirija, radom i rezultatima rada posebno ističe je NJ.E. Edward FERGUSON, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.
Tradicionalna nagrada "Najgradonačelnik" ove godine je pripala gradonačelniku GRAZA - Siegfried NAGL-u, Austrija, za izuzetno uspješno prosperitetno vođenje i ukupan preporod Graza.

Od parlamentaraca koji zaslužuju ovu visoku nagradu, Žiri se ovaj put odlučio za Javanshira Feyziyeva, člana Parlamenta Republike Azerbejdžana.

Najviše specijalno priznanje "Nagrada za životno djelo" za oblast muzike ali i biznisa, otišla je u ruke Fahreti Živojinović – LEPOJ BRENI.

Iz oblasti glumačkog i umjetničkog stvaralaštva, nagrađen je Milutin Mima Karadžić, umjetnik iz Crne Gore.

Za najuspješniju i najbolju televiziju u regionu jugoistočne i srednje Evrope proglašena je, po treći put, REGIONALNA N1 televizija, sa centrima Sarajevo, Zagreb i Beograd. Nagradu za ovu televizijsku kuću, koja je ekskluzivni informativni partner CNN-a, preuzeo je Brent SADLER, dok je direktor programa za Bosnu i Hercegovinu – Amir ZUKIĆ proglašen najboljim urednikom i novinarom.
Rade Bošnjak, direktor ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA HERCEGOVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE, također je jedan od dobitnika najvišeg specijalnog priznanja Najmenadžer za 2018. godinu.
U oblasti zdravstva najbolja menadžerica i laureat najvišeg priznanja Najmenadžer 2018. godine je direktorica KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE gospođa Zorica Kovačević, a laureat je i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Republike Crne Gore Predrag Jelušić.

Za oblast marketinga, nagradu Najmenadžer ove godine dobio je Nemanja Knežević, direktor marketinga firme ZLATIBORAC iz Novog Sada, Srbija.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu "Najbolji sportista sa područja jugoistočne i srednje Evrope" dodijeli Edinu Džeki.

Ličnost godine i Nagrada za životno djelo pripala je i gospodinu Bogiću BOGIĆEVIĆU.
Facebook Twitter Print