Kompanije i tržišta
Miodrag Kostić kupio Victoria group
9.7.2018 14:58 | Indikator.ba
Srpski biznismen Miodrag Kostić kupio je kompaniju Victoria group. Kako Novosti saznaju, Kompanija MK grupa platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski dio ove kompanije.
Cijena je zasad tajna. Inače, jedna od najboljih srpskih kompanija u oblasti agrara pregovarala je, kako su Novosti još prošle godine pisale, sa tri preduzeća.
Dosadašnji većinski vlasnik Victoria group, Milija Babović, zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu. Babović je i ranije dobijao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje svog poslovnog sistema. Svojevremeno je hrvatski koncern Agrokor bio na korak od toga da kupi Victoria group. Međutim, do dogovora nije došlo, a ubrzo je i kompanija najbogatijeg hrvatskog biznismena ušla u probleme. Victoria group, inače, godišnje izveze robu za 178 mil EUR.

Kompanija je, navode Novosti, imala brz i snažan rast, ali je prije nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima. Sušna 2012. donijela je mali rod uljarica i žitarica, zbog čega je došlo do docnje u vraćanju kredita. Ipak, uslijedio je reprogram dugova i Viktorija je nastavila sa radom, ali je paralelno tragala za partnerom.

Ovom transakcijom, MK grupa je postala vlasnik i Sojaproteina, šidske uljare Mladost, SP Laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda.
U MK grupi su ranije isticali da planiraju nove investicije iz oblasti agrara i da je to prirodan slijed jačanja njihove konkurentnosti.

Victoria group svoje proizvode od suncokreta, ne-GM soje i uljane repice plasira na domaćem tržištu i u 60 zemalja širom svijeta. Ubrajaju se u deset najvećih izvoznika Srbije, sa izvozom koji je prošle godine vrijedeo 178 mil EUR.

Kako Novosti saznaju, preuzimanjem Victoria group Miodrag Kostić je zaokružio svoj posao u agraru i ne planira dalje širenje u ovoj oblasti. Jedina grana koja će nastaviti ekspanziju je turizam. Može se očekivati da poveća broj hotela u svom vlasništvu. Trenutno su u njegovi hoteli 88 rooms u Beogradu, Sheraton u Novom Sadu, Grand, Anđela i Konaci na Kopaoniku, kao i dva objekta franšize Kempinski u slovenačkom Portorožu i Savudriji, u hrvatskom dijelu Piranskog zaliva. (Foto: MK Group)
Facebook Twitter Print