Ekonomija
Trgovinski rat i cijene nafte ostavljaju trag: Javljaju se prvi znaci ekonomskog usporavanja
12.7.2018 07:03 | Indikator.ba
Spor u međunarodnoj trgovini, koji trenutno eskalira, posebno između SAD-a i Kine, i rastuće cijene nafte već ostavljaju prve tragove. Međunarodna osiguravajuća i bonitetna kuća Coface vidi znakove usporavanja ekonomskog rasta u razvijenom svijetu i smanjila je kreditni rejting nekih sektora i zemalja, u odnosu na svoje ranije procjene.

"Efekti trgovinskog rata na početku godine postali su stvarni", primjećuje direktor kompanije Coface Austria Michael Tawrowsky. Protekcionistička politika SAD utiče na mnoge proizvode informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u kineskom izvozu. Industrija u zemlji je sada klasifikovana kao "visok rizik", što je druga najgora ocjena na skali od četiri nivoa.

Među zemljama kojima su SAD nametnule uvozne dažbine za čelik i aluminij, najgore je pogođena Kanada koja 87% proizvodnje čelika isporučuje Sjedinjenim Državama, procjenjuje Coface.
Metalni sektor u zemlji je stoga smanjen na najgori rejting ("vrlo visok rizik"). Paralelno, isti sektor u SAD dobio je "nadogradnju" na drugu najbolju ocjenu ("srednji rizik").

Pored povećanja protekcionizma, globalnu trgovinu guše i povećane cijene nafte. Tawrowsky navodi "rascjep u eurozoni" i "odlivi kapitala iz većih zemalja u razvoju" kao "trenutne signale upozorenja". Iako je cijena nafte od 75 dolara za barel i dalje dosta ispod 110 dolara iz 2012. godine, "znaci su značajni da je dostignut vrhunac ekonomskog rasta".

Povjerenje je već počelo da se ljulja na početku godine u svjetlu rastućeg američkog protekcionizma. "Sada rast zapravo slabi", navodi Coface. Za međunarodne industrijske zemlje, kreditni osiguravač očekuje privredni rast od 2,2 odsto ove godine i 2 odsto za 2019. U eurozoni bi trebalo da bude povećanje od 2,1 posto u 2018, a samo 1,8 posto u 2019. Samo rast u SAD nije usporen, naprotiv prema Coface-u, očekuje se da će se bruto društveni proizvod ove godine povećati za 2,7 odsto (u 2017. godine bio je 2,3 odsto).

Kreditni rizik se povećava u industrijaliziranim zemljama, posebno u Italiji, prezadužene kompanije moraju očekivati ​​teže kreditne uslove. U svakom slučaju, rejting zemlje je već smanjen na A4 ("i dalje prihvatljivo") , što je četvrti od osam nivoa.

Coface očekuje da će cijena nafte do kraja godine imati nivo 70 do 75 dolara po barelu (159 litara) - što je povećanje od 30 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz prošle godine. Ovo je prilično pozitivno za energetski sektor. Zbog toga je u pet zemalja procjena rizika industrije poboljšana - u SAD ("nizak rizik"), Kanadi, UAE, Saudijskoj Arabiji i Francuskoj ("srednji rizik").
Nacije izvoznici, kao što su Oman i Malezija, imale su koristi od rasta cijena nafte; međutim, trgovinski bilans zemalja uvoznica je bio pod pritiskom. (Foto: Shutterstock)
Facebook Twitter Print