Kompanije i tržišta
Poljski LOT počeo razgovore o preuzimanju Croatia Airlinesa
12.7.2018 15:14 | Indikator.ba
Poljski državni avioprijevoznik LOT navodno je u procesu preuzimanja značajnog učešća u Croatia Airlinesu.
Prema dnevnom listu "Rzeczpospolita", hrvatska vlada pozvala je predstavnike LOT-a da razgovaraju o tom pitanju.
Nepotvrđeni izvještaji kažu da će prvi sastanak dvije kompanije biti održan ovog ljeta.
LOT je već kupio udio u estonskoj državnoj aviokompaniji Nordica 2017.
Za potencijalno preuzimanje hrvatske aviokompanije biće potrebna baza u Zagrebu. Pošto LOT već ima bazu u susjednoj Mađarskoj, dva ogranka bi mogla da konkurišu sami sebi, navela je Rzeczpospolita u izvještaju u srijedu.
Croatia Airlines je već nekoliko kvartala u crvenoj boji.
U međuvremenu, LOT, koji ima adekvatna finansijska sredstva, može biti rješenje problema. Međutim, poljski prevoznik želi da novac potroši na sopstveni razvoj.
"Trenutno smo fokusirani na zgradu u Budimpešti i bazu u Budimpešti. Štaviše, želimo da proširimo saradnju sa Nordicom", rekao je portparol LOT-a.
"Gdje LOT preuzima još jednog avioprevoznika, to mora garantovati rapidno povećanje naše ekspanzije. U svakom slučaju prerano je za komentare o razgovorima koji su tek počeli", dodao je on.
Croatia Airlines je mali avioprevoznik, koji ima 900 zaposlenih. Posjeduje 12 aviona i ima letove za 39 aerodroma, uglavnom u zapadnoj Evropi. Croatia Airlines je 2017. godine prevezao 2,1 milion putnika.
Prošle godine, LOT-ovi avioni su prevezli 6,8 miliona putnika, a do 2020. godine kompanija se nada da će svake godine prevoziti više od 10 miliona putnika.
Facebook Twitter Print