Politika i društvo
Vlada FBiH ne odustaje od istraživanja nafte
13.7.2018 05:16 | Indikator.ba
Vlada FBiH je usvojila informaciju Stručne komisije za izradu Studije o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH i Projektni zadatak za izradu ove studije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da Vladi FBiH dostavi prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za financiranje izrade Strateške studije i rad stručne komisije za recenziju, iz posebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH, u iznosu od 300.000 KM.
Ovo ministarstvo zaduženo je i da pripremi tendersku dokumentaciju i provede proceduru javnih nabavki za izbor izvođača, kao i da, nakon izrađene Strateške studije, Vladi predloži članove stručne komisije koja će izvršiti njenu recenziju.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo okoliša i turizma Vlada FBiH je zadužila da, nakon izvršene recenzije Strateške studije, organiziraju javnu raspravu na prostoru Federacije BiH. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da, nakon izvršene javne rasprave, Stratešku studiju dostavi Vladi Federacije BiH, nakon čega će biti upućena u Parlament FBiH na razmatranje i usvajanje. Rok za izradu ove studije je 12 mjeseci.

Nedavno je službeno potvrđeno da je propao i drugi pokušaj Vlade Federacije BiH da pronađe stručnog konsultanta koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i gasa jer je jedini ponuđač IHS Markit iz Londona poslao tehnički neispravnu ponudu.
Facebook Twitter Print