Kompanije i tržišta
Nastavak radova na Hidroelektrani Vranduk prije jeseni?
22.7.2018 05:10 | Indikator.ba
Gradnja Hidroelektrane Vranduk trebalo bi da bude nastavljena prije jeseni, najavljeno je iz Elektroprivrede BiH.

- Nakon usaglašavanja svih pojedinosti sa starim i inoviranim konzorcijem zahtjev je za promjenu izvođača radova upućen je na saglasnost bankama kreditorima - Evropskoj banciza obnovu i razvoj i Evropskoj investicijskoj banci. Nakon finaliziranja sporazuma o poravnjanju između Elektroprivrede BiH i starog joint venturea i ugovora faze 2 između JP Elektroprivreda BiH i inoviranog joint venturea, realizacija projekta, ukoliko sve protekne prema planu, trebalo da bude nastavljena prije jeseni, navode iz Elektroprivrede BiH, izvijestila je Federalna televizija.

Kompanija Strabag, s kojom je bio ugovoren posao po principu ključ u ruke, raskinula je ugovor nag gradnji hidroelektrane nakon što je odbijen njihov zahtjev za povećanje troškova gradnje. Sada projekt treba preuzeti konzorcij Končar i Euroasfalt.

Budući da se nastavak radova ponovo najavljuje pred izbore, mještani u obližnjim naseljima, koji imaju problema zbog poplava koje uzrokuju zemljani nanosi na gradilištu rijeke Bosne, pozivaju političke stranke da ne obilježavaju nastavak radova i ne prave političke "teferiče" povodom ovog projekta.
Facebook Twitter Print