Menadžment
Nakon četrnaest godina: Marchionne nije više šef Fiat Chryslera
22.7.2018 06:29 | indikator.ba
Fiat Chrysler Automobiles je postavio Mike Manley-ja, šefa Jeep divizije, za svog novog izvršnog direktora koji je zamijenio Sergia Marchionnea, koji je bio primoran da se odrekne dužnosti nakon 14 godina zbog komplikacija sa operacijom ramena.

FCA je u saopćenju objavio da se Marchionne bio gotovo oporavio od operacije, ali se njegovo stanje potom znatno pogoršalo.
"Kao posljedica toga, Marchionne neće biti u mogućnosti da se vrati na posao", navela je kompanija.

Da bi obezbijedio operativni kontinuitet, odbor je odobrio Manley-u sve nadležnosti izvršnog direktora. On će također preuzeti odgovornost za region NAFTA, rekao je FCA.

Manley, 54, rođen u Engleskoj, čovek je koji stoji iza izvanrednog uspjeha globalne ekspanzije brenda Jeep. Priključio se Chrysleru u U.K. 2000. godine, kada je proizvođač automobila bio dio Daimlera i bio je imenovan za šefa Jeepa u trenutku kupovine Fiata 2009. godine, što je dovelo do transformacije američkog brenda u mašinu za pravljnje novca. Analitičari procjenjuju da bi samo Jeep mogao vrijediti cijelih 30 milijardi dolara tržišne vrijednosti Fiat Chryslera.

Manley dijeli sa Marchionneom direktan stil i naklonost za neobičnu odjeću. Prekidao je pitanja da li je spreman da preuzme glavnu funkciju u Fiat Chrysleru, i uvijek je govorio da se potpuno koncentrirao na svoj posao u Jeepu.

Marchionne, 66, imao je operaciju na desnom ramenu i potreban mu je kratak period oporavka, objavio je portparol FCA 5. jula na italijanskom poslovnom sajtu Lettera 43. Nije javno viđen od 26. juna, kada je isporučio Jeep Wrangler karabinjerima u Rimu.
Facebook Twitter Print