Politika i društvo
Auto-industrija prva žrtva Trampovog trgovinskog rata
6.8.2018 16:36 | Indikator.ba
Dok se trgovinski rat predvođen SAD-om sve više zahuktava, pojedine kompanije već počinju osjećati posljedice uvođenja viših carina, ponajviše one iz automobilskog sektora, ali i ostalih.

Kina je u petak najavila da će uvesti carine na više od 5.200 američkih proizvoda, ako SAD odluči sprovesti najnoviju prijetnju o nametanju 25 odsto carina na dodatnih 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.
Početkom godine SAD je uveo i carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Meksika i Kanade, na što su te zemlje reagovale uzvratnim mjerama, podsjeća Hina.
Zasad je eskalacijom trgovinskog rata najviše pogođena automobilska industrija – tri velika proizvođača nedavno su upozorila da promjene trgovinskih politika štete njihovom poslovanju.

Ford i General Motors smanjili su prognoze dobiti za 2018. godinu, navodeći kao razlog poskupljenje čelika i aluminijuma prouzrokovano američkim carinama. Fiat Chrysler takođe je smanjio prognozu dobiti za ovu godinu, nakon što mu je pala prodaja u Kini, budući da kupci odgađaju kupovine.

I ostale evropske i američke automobilske kompanije već su reagiovale povećanjem cijena vozila u Kini. BMW je nedavno objavio da podiže cijenu svojih dvaju modela zbog većih uvoznih carina na američke automobile u Kini. Tesla je takođe objavio povećanje cijena dvaju modela.
Međutim, postoji i pozitivan učinak za Kinu, ističe Anna-Marie Baisden, vodeći istraživač automobilskog tržišta pri Fitch Solutions. „Vidjeli smo nekoliko proizvođača automobila, uključujući Teslu, kako ubrzavaju planove o ulaganju u lokalne proizvodne objekte radi izbjegavanja uvoznih carina“, rekla je.

I firme iz drugih sektora takođe razmatraju mogućnosti. „Ironično, neke od najteže pogođenih firmi su američke ili one koje proizvode u SAD-u, iako su američke carine namijenjene oporavku domaćih kompanija“, navela je Baisden.

Američki proizvođač motocikala Harley-Davidson planira tako preseliti dio proizvodnje iz SAD kako bi izbjegao „znatni“ teret evropskih carina nastalih kao odgovor na američke carine na čelik i aluminijum.

Neke kompanije u industriji hrane i pića takođe spuštaju svoje prognoze i postavljaju nove cijene kako bi se mogli nositi s novim stanjem stvari.
Tyson Foods, najveći svjetski proizvođač mesa, nedavno je smanjio prognoze dobiti, navodeći kako su carine na izvoz američke svinjetine i govedine uzrokovale prekomjernu ponudu i posljedični pad cijena mesa na američkom tržištu.
Coca-Cola je saopštila kako će ove godine povećati cijene u Sjevernoj Americi kako bi nadoknadila više cijene prevoza i metala, navodi Wall Street Journal.
Ostale kompanije pokušavaju smanjiti obim poslovanja s Kinom kao način izbjegavanja carina.

Proizvođač igračaka Hasbro seli proizvodnju iz Kine, američki konglomerat Honeywell želi koristiti više lanaca iz zemlja izvan Kine, a firma za opremanje domova RH planira smanjiti količinu robe dobijenu iz Kine.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi eskalacija nametanja carina i uzvratnih mjera mogla srezati globalni privredni rast za 0,5 odsto do 2020. godine.(Vijesti online)
Facebook Twitter Print