Politika i društvo
Croatia Airlinesu prijeti stečaj, a zagrebačkom aerodromu kolaps
7.8.2018 17:16 | Indikator.ba
Piloti, kabinsko osoblje, mehaničari i radnici na zagrebačkom aerodromu će u srijedu štrajkovati, ako vlada ne imenuje novu upravu s punim ovlastima. Zaposleni žele kolektivni ugovor, bez kojeg rade u posljednjih 20 mjeseci. Aktivnosti namjeravaju nastaviti do ispunjenja zahtjeva, a samo pet dana štrajka bi kompaniju Croatia Airlines dovelo u stečaj.

- Naš jedini zahtev je kolektivni ugovor, kojeg nemamo već duže od 20 mjeseci, rekao je Marko Božićević, član Izvršnog odbora sindikata pilota i član štrajkačkog odbora za Jutarnji list.

Uprava hrvatskog prevoznika izjavila je da sindikat Orca, koji okuplja zaposlene na aerodromu, kao uslov za odustajanje od štrajka navodi 150 zahtjeva, koje su predstavili u aprilu prošle godine. Očekuju da će ovi zahtjevi preduzeće koštati dodatnih 53 miliona kuna, što, prema riječima uprave, Croatia Airlines ne može sebi priuštiti. Upravni odbor nudi povećanje plata od 2,5 odsto nakon plaćanja drugih bonusa, kao što su božićnice.

Zagrebački sud privremeno zabranio štrajk radnika u Croatia Airlinesu. Prema hrvatskim medijima, sudski nalog je privremen, novo saslušanje na kojem će odlučiti o zakonitosti štrajka, biće u srijedu. Sudija je, između ostalog, opravdao odluku velikom štetom koja bi štrajkom nastala kompaniji.

Prema nezvaničnim informacijama, državnom avio-prevozniku prijeti stečaj ako štrajk potraje pet ili šest dana. Uprava je procijenila da će kompaniju štrajk koštati oko 800.000 eura dnevno.
Facebook Twitter Print