Tržište kapitala
Bomba Elona Muska: Jednim twittom pokrenuo haos na berzi
8.8.2018 11:58 | Indikator.ba
Milijarder i direktor "Tesla Motorsa" Elon Musk izazvao haos na tržištu dionica sa samo jednim objavljenim tweetom.

"Razmišljam o privatizaciji Tesle za 420 dolara po dionici. Finansiranje je obezbijeđeno", napisao je Elon Musk na svom nalogu na Twitteru.

Nakon toga, u nizu tweetova objasnio šta želi učiniti: Musk namjerava povući dionice kompanije iz javne ponude na berzi. Svako od postojećih dioničara mogao bi otkupiti dionice po cijeni od 420 dolara, a zatim bi kompanija bila povečana sa berze i postala privatna.

Dioničari bi imali dva izbora - da prodaju dionice Musku po navedenoj cijeni ili ili da ih zadrže, ali onda ne bili u mogućnosti da trguju na otvorenom tržištu.

Nakon prvog Muskovog tweeta dionica "Tesla Motorsa" skočila je sa 340-345 dolara za 371,15 i na tom nivou se zadržala oko sat vremena, da bi zatim ponovo skočila na 379 dolara. Kompanija sada vrijedi 61 milijardu dolara, a sa cijenom od 420 dolara po dionici dostigla bi 71,3 milijarde dolara.

Elon Musk je rekao da neće prodati svoje donice i da će ostati direktor kompanije. On se također nada da će svi investitori ostati nakon privatizacije "Tesla Motorsa" i tim potezom zaustaviti negativnu propagandu.
Facebook Twitter Print