Politika i društvo
Uprkos politici: Snažan rast broja srpskih turista u Hrvatskoj
8.8.2018 15:32 | Indikator.ba
Zategnuti politički odnosi između Hrvatske i Srbije ne uspijevaju utjecati na turističke rezultate, pa je prema pokazateljima sistema eVisitor tokom prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj zabilježeno 97.487 dolazaka te 599.035 noćenja s tržišta Srbije.

U poređenju s istim prošlogodišnjim razdobljem, riječ je o porastu od 12 posto u dolascima te gotovo 20 posto u noćenjima.

Većina srbijanskih gostiju posjećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula.
Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smještaju najviše odsjedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.
Zanimljivo je da se gotovo 45 posto noćenja s tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle riječ je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj, piše Novi list.

Istraživanje TOMAS ljeto 2017. pokazalo je da s tržišta Srbije dominiraju turisti koji imaju mjesečna primanja između 1.500 i 2.000 eura i njih je gotovo trećina, a slijede turisti prihodovne grupe 1.000 do 1.500 eura. U prosjeku troše 100 eura dnevno. (Foto: pula.hr)
Facebook Twitter Print