Život i umjetnost
U Sarajevu otvoren prvi vegan concept store
9.8.2018 10:36 | Indikator.ba
U sarajevskom naselju Miljacka otvoren je prvi vegan concept store "Zdravo". Riječ je o mjestu na kojem će se družiti, kuhati, učiti i pričati o zdravoj hrani, te dolaziti po zdrave namirnice, pa i prirodnu kozmetiku.

Pristup je holisitički, i zato "Zdravo" nije samo kafić sa ‘zdravom hranom’, već mjesto opuštenog i intimnog druženja uz biljnu ishranu, sa informacijama i podrškom za ličnu promjenu, tj. započinjanje sa zdravim navikama.

"Trudimo se da što manje koristimo plastiku jer je štetna i za ljude i za planet. Uspjeli smo naći dio ambalaže za ponijeti koja je razgradiva ili od recikliranih materijala. Planiramo da do kraja godine imamo samo biorazgradivu ambalažu. A tako ćemo s vremenom i širiti ugostiteljsku ponudu. Razvrstavamo otpad. Imamo dio sa prodavnicom u objektu, gdje će se moći kupiti superhrana i veganski artikli", kazala je Maja Pilav, menadžerica prve veganske koncept prodavnice u Sarajevu – “Zdravo”.

U “Zdravo” se svježe voće i povrće pažljivo bira od domaćih dobavljača, nema gotove hrane, sami pripremaju sastojke.

Svi recepti su veganski, što znači da su bez namirnica životinjskog porijekla, bez mesa i mesnih prerađevina, a to podrazumijeva izostavljanje i piletine, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, meda i polena.

"Držimo se koncepta, a on je čini mi se u meni odavno, prije nego sam ja toga bila i svjesna, jer su roditelji vodili računa o ishrani, uvijek smo jeli cjelovite namirnice i izbjegavali visokoprocesiranu hranu, rafinirani šećer i proizvode od bijelog brašna, mesne prerađevine. Puno sam čitala, produbljivala znanje, isprobavala razne zdrave režime ishrane i ispraksirala se kako da kod nas, gdje većina ne zna šta je veganstvo a ishrana generacijama bazirana na mliječnim proizvodima, svoju odluku provedem u djelo. Prije desetak godina napravila sam svoju prvu sirovu tortu i to je bio uvod u gurmanske recepte sirove hrane”, kazala je Pilav.
Facebook Twitter Print