Menadžment
Suština uspješnog vođstva po Miškoviću
10.8.2018 06:13 | Indikator.ba
Nakon 20 godina šutnje progovorio je Miroslav Mišković, koji u knjizi "Ja, tajkun", otkriva kako je zaradio prvi milion i kako je svoje preduzeće Maxi prodao za milijardu.

"Ovo je moje svjedočanstvo o životu i poslovanju. Osnova svakog uspjeha je znanje", napisao je jedan od najbogatijih Srbina Miroslav Mišković u jednoj od posveta na svojoj autobiografiji.

Mišković, koji opisuje put jednog od najmlađih socijalističkih direktora i Miloševićevog prijeratnog ministra preko biznismena koji okreće 10 posto BDP-a Srbije, pa do čovjeka zatvorenog u nekadašnjoj Miloševićevoj ćeliji u beogradskom Centralnom zatvoru, u knjizi dijeli i brojne menadžerske savjete.

U nastavku donosimo kako čovjek koji je zaslužan za uvođenje u srpsku ekonomiju riječi "tajkun" vidi suštinu uspješnog vođstva:

-Moje pravilo je bilo da kao generalni direktor ne vodim komercijalne razgovore. Prvi čovjek kompanije, a to važi i za svaki drugi uređeni sistem, određuje viziju, sa saradnicima kreira strategiju i delegira odgovornost ljudima u koje vjeruje. I ono što je najvažnije, lider motiviše ljude. U tome je suština uspješnog vođstva. Zašto? Brzo sam, preuzimajući vođenje Župe, shvatio da ću, ako se bavim komercijalom, uzeti posao čovjeku koji je plaćen da se time bavi. Istovremeno bih i sebe izbacio iz svog posla, a firma bi ostala i bez generalnog direktora i bez komercijaliste. Još ako bih se ja kao generalni direktor posvađao sa drugom stranom u trgovini oko tih komercijalnih poslova, neće biti više nikoga ko će moći da izgladi odnose, da pronađe svima dobro rješenje. I ovo sam naučio radeći sa njemačkim Hekstom: kada bi nas na sastanak pozvao njihov komercijalista, to bi uvijek značilo da se razgovara o teškim temama; nasuprot tome, generalnom direktoru ostavljeno je samo da saopštava dobre vijesti. Direktor firme koji se bavi operativnim poslovima čini ogromno i višestruko zlo svojoj firmi: troši mnogo vremena i energije koje bi morao da utroši na vizije razvoja, i sprječava zaposlene da rade svoj posao...


Više o Miškoviću i knjizi "Ja, tajkun" u publikaciji Indikator.ba Plus.br 49 koja će izaći 13. avgusta 2018. godine
Facebook Twitter Print