Politika i društvo
Havarija u luci Ploče: Otežana distribucija nafte za cijelu Dalmaciju i BiH
10.8.2018 15:05 | Indikator.ba
Zbog havarije broda "STI Poplar", koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, u luci Ploče upitna je opskrba naftom i derivatima čitave Dalmacije.
Tanker koji je u sebi imao oko 27 hiljada kubika nafte udario je u pristanište, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i nisu trenutno za upotrebu.
Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milionima eura, izvijestila je slobodna Dalmacija.
Upućeniji u ovu problematiku kažu da je prilikom manevra broda neko nešto gadno pogriješio. Jesu li to pilotari, kapetan ili remorkeri koji su vukli brod, pokazat će istraga, koju provode Lučka kapetanija i inspekcije Ministarstva pomorstva.
Budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu prići pločanskoj luci i iskrcati terete. "Petrolov" veliki brod čeka vani na otvorenom moru, ali naftu ne može iskrcati jer je dok uništen. Šta će biti s tim teretom, nito ne zna. Hoće li brod uspjeti iskrcati naftu u nekoj drugoj luci, također je nepoznanica, a očekuje se dolazak još nekoliko brodova nakrcanih naftom i derivatima, koji voze prema luci Ploče.
Kako je velika potražnja za naftom ne samo u Hrvatskoj nego i Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, lučka skladišta su prazna i takva će ostatiko zna koliko dugo.
Distribuciju nafte preuzimaju skladišta u Solinu i Rijeci. (Foto: luka-ploce.hr)
Facebook Twitter Print