Život i umjetnost
Nestaju popularni nudistički kampovi u Istri
30.8.2018 07:33 | Indikator.ba
Naturistički kamp Istra Sunny u Funtani kod Vrsara zatvara se s koncem septembra, a iduće sezone bit će to Premium Camping Resort, posve tekstilno luksuzno ljetovalište,najavila je porečka Valamar Riviera, izvještava Glas Istre.

Slična sudbina, izgledno je, čeka i vrsarsku Koversadu, prvi naturistički komercijalni kamp u Evropi, u kojem rovinjska Maistra planira naturistima ostaviti tek jedan kutak.

U Hrvatskoj je od 1972. do danas zatvoreno ili prenamijenjeno 20-ak naturističkih središta, a počelo je s Punta Skalom kod Zadra 2001. godine. U Istri, koja je (i) u naturizmu pionir i nacionalni lider, rovinjska je Monsena postala tekstilni resort Amarin, dok su u rovinjskom Polariju i medulinskoj Kaželi naturistima ostavljeni tek djelići plaža.
S 33 naturistička središta i šest miliona noćenja godišnje u zlatnim 70-ima i 80-ima, Hrvatska se svela na 13 kampova i naselja s dva miliona noćenja, što je svega 3,5 posto turističkih noćenja u zemlji.

- Naturizam u Hrvatskoj posljednjih je godina u stagnaciji, s godišnjim razlikama 5-8 posto lošije iskorištenosti od tekstilnih kampova i teško da će ponovno doživjeti procvat kao 70-ih godina prošlog stoljeća kada je Hrvatska bila prvo europsko odredište po kvaliteti i broju kapaciteta za naturiste. Čini se da je dio naturističkih kampova u svojoj poslovnoj viziji prestao s ozbiljnijim investicijama, čekajući da nevidljiva tržišna ruka sama pokaže pravac daljnjeg razvoja, kaže Jerko Sladoljev iz Top Camping Croatia, udruženja sa sjedištem u Poreču koje u saradnji s Ministarstvom turizma i Internacionalnom naturističkom federacijom (INF) provodi certifikaciju naturističkih kampova.
Facebook Twitter Print