Menadžment
Najbolji poslovni potez : Uspjeh Euroasfalta u Sloveniji
31.8.2018 05:12 | Indikator.ba
Sarajevska firma Euroasfalt u julu je ozvaničila da će više od tri mjeseca prije roka u Sloveniji završiti dionicu podravske autoceste između Draženovaca i Gruškovja u Sloveniji.
Tehnički prijem dionice duge 5,77 kilometara predviđen je u prvoj polovici septembra, a ne 19. januara 2019. godine kako je utvrđeno ugovorom sa investitorom. Završetak građevinskih radova mnogo ranije prije roka u BiH, (baš kao ni na Balkanu) nije česta pojava zbog čega se portal Indikator.ba odlučio da ovaj poduhvat Euroasfalta izabere kao najbolji poslovni potez u sedmom mjesecu ove godine.

Menadžment Euroasfalta je u ovoj i protekjloj i ovoj godini povukao još nekoliko izvanredno uspješnih poteza, sklopio izuzetno značajne ugovora za poslove u BiH i inostranstvu što snaži poslovni ugled BiH i ulijeva nadu u povoljan ishod mukotrpne borbe za jačanje nacionalne ekonomije.

Najbolji poslovni potez u regiji povukao je Rasim Ljajić, potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, kada je pozvao ministre Bosne i Hercegovine i Makedonije na hitan sastanak u okviru Komiteta CEFTE kako bi se našao brzi zajednički odgovor na odluku Vlade Kosova da uvede zaštitne mjere pri uvozu od 30 posto. Zahvaljujući zajedničkoj ali i pojedinačnim aktivnostima spomenutih država te mjere su ukinute.

Odluka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da odobri kredit od 500 miliona eura za izgradnju Transjadranskog cjevovoda, najbolji je poslovni potez u Evropi s obzirom na veliki značaj izgradnje tog infrastrukturnog objekta za uredno snabdijevanje gasom dijela Evrope i diversifikacije ponude energije na ovom kontinentune malog dijela Evrope. Kredit će značajno podstaći investitore projekta i izvođače radova da gasovod buder operativan u 2020.godini.

Američki Boeing je u julu na Farnborough Airshowu, najvećoj avionskoj izložbi u svijetu, otvorio globalno natjecanje za desetke milijardi dolara vrijedne narudžbe aviokompanija, objavivši da je dobio ugovor od DHL-a vrijedan 4,7 milijardi dolara.
DHL je naručio 14 teretnih aviona modela 777 Freighters te kupio prava za još 7 dodatnih avionskih teretnjaka. Na istoj izložbi evropski Airbus objavio je da je potpisao pismo namjere s indijskom aviokompanijom Vistarom o kupnji 13 aviona A320neo. Uz ova dva velika posla ovdje su potvrđene narudžbe uskotrupnih aviona od kompanija poput meksičkog VivaAerobusa, koji kupuje oko 40 Airbusesa ili iznajmljivača poput Goshawka i Jackson Squarea, koji su zainteresirani za mlažnjake u kategoriji Boeing 737 MAX. Veliki iznajmljivači Air Lease i Avolon su također prisutni na Airshowu. Ovaj događaj portal Indikator.ba je u brojnim drugim koji su u julu bili nominovani prepoznao kao najbolji poslovni potez u svijetu za taj mjesec.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print