Život i umjetnost
Prije dvije godine su joj se smijali, a fontana piva u Žalecu sada se širi kao franšiza
31.8.2018 05:46 | Indikator.ba
Iz fontane piva u Žalecu za dvije godine natočili 140 hiljada krigli piva. Izuzetna potražnja je takođe podstakla opštinu na širenje franšize. Očekuje se da će pivske fontane rasti širom Evrope, Japana i Sjedinjenih Država.

"Kada smo planirali prodaju na fontani, očekivali smo šest hiljada krigli u jednoj sezoni, čemu su se neki smijali smatrajući da je to previše", rekao je za Planet TV Janko Kos, gradonačelnik Žaleca.
Broj od šest hiljada prodatih krigli je dostignut za samo mjesec dana. Unatoč činjenici da za kriglu treba izdvojiti osam eura, iskustvo degustacije oduševljava posjetioce.

U fontani je dostupno šest različitih vrsta piva koje se zamjenjuju svakog mjeseca.
"Ove godine smo zajedno ponudii 33 različitih piva, 25 domaćih pivaovara, tako da pokušavamo ugoditi svima", rekao je Matjaž Juteršek, direktor Zavoda za kulturu, sport i turizam u Žalecu.

Veliko zanimanje je ustanovitelje fontane podstaklo na prodaju franšize. "Zašto bi neko izmišljanjem tople izgubio godinu, dvije, tri, ako to može dobiti odmah kroz ponudu na tržištu. Rješenje se već pokazalo uspješnim u svijetu", rekao je Stojan Praprotnik iz razvojne agencije Savinja.

Prema Jutru, interesovanje za fontanom je iskazano u Francuskoj, Švicarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Japanu. Cijena franšize neće biti svuda jednaka, već će zavisiti od tržišta. Za sada je prodaja i dalje u fazi slanja ponuda.
Facebook Twitter Print