Život i umjetnost
Zabrana energetskih napitaka - Ne više od dvije doze dnevno za adolescente
31.8.2018 13:33 | Indikator.ba
U pravilu, adolescenti ne bi trebali konzumirati više od dvije 250-mililitarske doze energetskih napitaka dnevno.
Za kofein koji sadrži više od 32 mg kofeina na 100 ml, preporučuje se mladim ljudima da ograniče potrošnju na jednu konzervu dnevno. Ovo se navodi u preporuci potrošačama na sajtu austrijske Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES).

Trideset dva mg kofeina na 100 ml pića je referentna vrijednost za energijski napitak prema Ministarstvu zdravlja Austrije. Takvo piće uključuje najmanje 25 mg kofeina i 11 grama ugljenih hidrata. Referentni nivoi drugih sastojaka su 20 mg inositola, 240 mg glukuronolaktona i 400 mg taurina na 100 ml.

Prema Evropskoj agenciji za hranu (EFSA), kofein je siguran za odrasle u pojedinačnim dozama do 200 mg i dnevnim obrocima do 400 mg. Četvrt-litarska limenka energetskog napitka sadrži oko 80 mg kofeina, što takođe odgovara približno prosječnoj šoljici kafe od 150 ml u zavisnosti od količine kafe, pripreme i vrste kafe, objašnjava AGES.

Međutim, prema istraživanjima, mladi i odrasli mlađi od 40 godina najčešće kupuju energetska pića. Prekomjerna potrošnja može prouzrokovati štetne efekte na zdravlje, posebno kod osoba koje su osjetljive na kofein. Ovi ljudi, kao i djeca, trudnice i majke dojilja trebaju izbjeći potrošnju ili je držati što je moguće niže.

Potrošnja većih količina energetskih napitaka može dovesti do neželjenih efekata čak i uz intenzivnu fizičku aktivnost, upozorava AGES.

Potrošnja većih količina energetskih napitaka može dovesti do neželjenih efekata čak i uz intenzivnu fizičku aktivnost, upozorava AGES. Iako taurin navodno poboljšava učinak, reklamira se da stimuliše nerve, ali te relacije još nisu dokazane. Prevelika potrošnja alkohola sa energetskim napicima može takođe pogrešno procijeniti učinak ili koncentraciju.

-Energetska pića ne sadrže više kofeina nego šolja kafe i ne više šećera od čaše soka od pomorandže, saopćilo je Energy Energy Europe (EDE), evropsko udruženja energetskih pića.
"Zabrana prodaje energetskih pića je stoga proizvoljna, diskriminatorna i neefikasna", navela je EDE u saopćenju, koje je Red Bull je poslao APA-i. Nije bilo dodatnih informacija od austrijske kompanije.
Facebook Twitter Print